2021. június 28., 23:14
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendre Iván napi ünnepi fényekkel és a 70 éves Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti programjaival várta a Múzeumok Éjszakáján vendégeit. Tartalmas művészeti eseményekkel ünnepelte a nyitást a város ezen a forró nyár estén.  

Idén 19. alkalommal rendezték meg országszerte a Szent Iván éjéhez legközelebb eső szombaton a Múzeumok Éjszakáját. Az idei rendezvény nemcsak attól volt különleges, hogy a Ferenczy Múzeumi Centrum most ünnepli 70. születésnapját, de a pandémia utáni újranyitást követően ez volt az első országos jelentőségű kulturális esemény.

A programok műfaji sokszínűséggel várták a kulturális érdekességeket keresőket. Az FMC ebben az évben első alkalommal elindított Művésztelepére látogathattak el az érdeklődők a Barcsay múzeumba, ahol megismerhettek az idei alkotókkal és munkáikkal.

Vinkler Zsuzsi képzőművész, pszichológus és Kopin Katalin művészettörténész a szentendrei underground művészek világába kaluzolt egy izgalmas séta keretében.

A Ferenczy Múzeumban a Kincskeresés, kaland, tudomány. Közösségi régészeti projektek Pest megyében tárlaton kvízjátékok, régészeti társasjáték, nyomozós-kincskeresős játék, online szabadulószoba és Dr. Rácz Tibor régész tárlatvezetése várta a látogatókat.

A P’Art Moziban a Peggy Guggenheim – A művészet megszállottja című dokumentumfilmet vetítették, ehhez kapcsolódott Kigyós Fruzsina művészettörténész előadása.

A legkisebbeket várta a Méregető játék a Ferenczy Múzeum udvarán, ahol a gyerekek a szabadban mérhetnek különféle mérlegekkel, tejfölmércével, vékával.

Az irodalom sem maradt ki a programokból: Megannyi Mészöly címmel Kukorelly Endre íróval Szilágyi Zsófia Júlia irodalomtörténész beszélgetett a Ferenczy Múzeum udvarán.

Balogh László nemrég megnyílt kiállításán tartott tárlatvezetést Muladi Brigitta kurátor, Iberhalt Zsuzsa kurátor pedig a Barcsay-díjasok 2019 | 2020 kiállításon kalauzolta végig a vendégeket. A két kiállítás a Vajda Múzeumban július 3-ig még látható.

Nagy sikere volt Nagy Luca meseterapeuta önismereti foglalkozásának a Kovács Margit Kerámiamúzeumban. A Múzeumi Mesék sorozatban ezúttal a nők álltak a középpontban, s ennek szép hátteret adtak a múzeum kerámia figurái.

Ezen az estén nyílt meg Csákány István A kalapács álma című különleges kiállítása a MűvészetMalomban. A kiállításhoz kapcsolódva, látványos, ünnepi DJ/VJ show zárta a Múzeumok Éjszakáját a MűvészetMalom udvarán. A születésnapi esten a Ferenczy Múzeumi Centrum 70. évfordulójának örömére játszott a hazai elektronikus zene két nagyon izgalmas alakja, DJ Bootsie és Bernáthy. A zenei utazást VJ Kemuri vetítése és képei tették felejthetetlenné. A megnyitó hanganyagát külön a múzeum születésnapjára készítették.