2017. augusztus 9., 16:33
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendre idén a Szerb Önkormányzattal karöltve rendez kétnapos Szerb Búcsút. Az egyházi ünnep mellett az új szőlő megszentelése is központi eseménye a rendezvénynek, hiszen ettől függ az évi bő termés. Az ünnepre gasztronómiai vásárral, koncertekkel -többek között a Kolo, a Guča Partyzans Brass Band fellépésével-, táncházakkal, késő estébe nyúló kólózással is várjuk a látogatókat.

A rendezvény alkalmat kínál arra, hogy jobban megismerhessük a szerb népszokásokat, népviseletet, táncokat, autentikus szerb zenekarok tolmácsolásával. A Dunakorzón felállított gasztronómiai vásárban hagyományos szerb ételekkel, italokkal ismerkedhet a látogató.

A Krisztus színeváltozásának ünnepére szentelt „Preob­razsenszka” templom búcsúja a XVIII. század folyamán egyben Szentendre város legjelentősebb ünnepe volt. Az ortodox egyházi hagyomány szerint ezen a napon történik az új szőlő felszentelése, amely évszázadokon keresztül nagy jelentőséggel bírt a szőlő és bortermelő szentendrei lakosok körében. A búcsú központi legfonto­sabb része az ünnepi istentisztelet, majd a liturgiát követő délutáni vecsernye, valamint a templomkertben megrende­zésre kerülő népi mulatság, zene és tánc. Hagyományosan a vecsernye után az egyházközség borral kínálja a temp­lomkertben egybegyűlt vendégeket.

A rendezvény ingyenes.

 

Az esemény Facebook oldala: Szentendrei Szerb Búcsú

Információ: http://szentendreprogram.hu/

 

Szentendrei Szerb Búcsú
2017. augusztus 18-19.

Duna-korzó, Lázár cár tér

 

Augusztus 18. péntek

 

19:00 Zenél a Pyrgos Görög zenekar; a koncertet követően táncház

21:00–23:00 Bemutatkozik a Belgrádi Szerb Néptáncegyüttes és zenekara a Talija Art Co; a műsort követően tánctanítás és táncház

 

Augusztus 19. szombat

 

10:00 Ünnepi istentisztelet – Preobrazsenszka templom

12:30 Fellép a „Branko” Szerb Néptánccsoport,Niš, Szerbia

13:30 Műsort ad az Újvidékről, Novi Sad-ből érkező énekkar „Zvuci s kamena” énekkar

14:30 Fellép a Belgrádi Szerb Néptáncegyüttes és zenekara, a Talija Art Co

16:00 Vecsernye az új szőlő felszentelésével

A Vecsernyét követően kötetlen program, zene és tánc, a templom kertjében.

19:00 Tamburán és tangóharmónikán játszik a Döbrönte Eredics Duo (Döbrönte Petra és Eredics Vince) és a ViGaD Trió (Zetalaki Dániel & Gáspár és Eredics Vince)

Felkészítő tanár: Eredics Gábor

20:00 Zenél a Kolo zenekar

22:00 Koncertet ad a Guča Partyzans Brass Band

23:00 –02:00 Zenél a Kolo zenekar

 

A rendezvény ingyenes.