2021. március 2., 21:16

Mi a titka az egykori tizenkétszeres magyar válogatottnak, a Honvéd játékosaként háromszoros magyar bajnoki címmel rendelkező Fitos Józsefnek, aki ma, közel 150 gyerek Józsi bá’-ja, kedvenc edzője a SZE-FI Labdarúgó Sportegyesületben?
Az óvodás korúaktól a 19 évesekig, kilenc korcsoportban versenyzik az egyesület, bajnoki címek, korosztályos válogatottak, nemzetközileg jegyzett futballklubokhoz igazolt játékosok bizonyítják az eredményes munkát.

Fitos JózsefSzentendre felkerült a futball nemzetközi térképére azzal, hogy Bartha Botond a Bologna FC-be igazolt – mondja Fitos József. – Korábban Kócsó Bálint is nálunk kezdte, aki ma már az 1860 München játékosa, Tajti Ákos a spanyol La Coruna focistája, de büszke vagyok Stefan Bernadettre is, aki az MTK női csapatában játszik. De engem óriási örömmel tölt el valamennyi csapatunk eredménye is.

Bartha Botondról a SZE-FI honlapján a kezdetekkor azt írta Fitos József, hogy amikor megjelent az izbégi pályán néhány másik fiúval együtt, akkor „Boti izomból” játszott, „azt viszont már akkor látni lehetett, hogy veszíteni nem szeretnek, megszállottként edzenek. és dolgoztak, dolgoztak…”

– Boti megszállottan dolgozott, fáradhatatlanul edzett, kőkemény munkával fejlesztette a képességeit, a gyorsaságát, a helyzetfelismerési és döntési készségét. Páratlan kitartással és akaraterővel rendelkezik. A mai focihoz ez kell, jó izomzat és annak karbantartása, pokoli gyorsaság rövidtávon, és nagyon jó döntési készség, vagyis, jó és gyors gondolkodási képesség. Én ma már nem férnék bele egy nemzetközileg jegyzett csapatba az aktív játékosi koromban meglévő adottságaimmal, ma már más a foci, mint amilyen az én koromban volt.

Fitos József közel húsz éve alapította a SZE-FI Labdarúgó Sportegyesület, amelynek ma szakmai vezetője és mindenese, reggeltől estig a pályán van. Azt sajnálja, hogy öt éve kitették az egyesületet az izbégi pályáról, mert azóta sok TAO-támogatást, de még több munkát fektettek a papírgyári pályába, a semmiből, egy mezőből csináltak futballpályát, öltözőt, lelátót, ami nem a várost gazdagítja, hanem a gyárat.

– Nekünk soha nem kellett toborozni, egyik gyerek hozta a másikat, a szülők szájról szájra adták a hírt, hogy mennyire szeret a gyerekük idejárni. Ez az egyik „titka” a jó játékos nevelésének, szeressen edzésre járni, örüljön, hogy együtt van a többiekkel, és szeresse a focit. Izbégen 25 gyerekkel kezdtük, ma közel 150-en vagyunk, és 100 fős táborokat tartunk, és örömmel jönnek a gyerekek. Nekem az utánpótlás-nevelés az életem.

– A fociban nem minden a pénz, attól, hogy sok pénzt ölnek bele, még nem lehet jó játékosokat kinevelni, jó csapatokat összehozni. Vannak egyesületek, amikbe milliárdokat ölnek, mi ennek kicsinyke töredékét kaptuk…, és nézzük meg az eredményeket. Egy jó játékos kineveléséhez, az kell, hogy a gyerek szeresse a focit, jó kapcsolat alakuljon ki az edzőjével, a szülők támogassák a gyereket a sportolásban, és persze szerencse is kell hozzá. Edzésben pedig a legfontosabb a kiscsoportos, egyéni fejlesztés. Én nagyon fontosnak tartom, hogy milyen a közösség, az egyesület légköre, az utánpótlás nevelésben a szülők szerepének is nagy jelentősége van.  A szülőktől is sok segítséget kapunk, de a konkrét segítségen túl, ez építi a családias hangulatot is – mondja az egyesület szakmai vezetője, Fitos József. – Mi így, együtt igazán jó csapat vagyunk.

Bartha Botondról bővebben a februári SzeVi 22. oldalán olvashatnak, ide kattintva.

Kezdőkép: Fitos József tanítványai, a képet Fitos József bocsájtotta rendelkezésünkre.