2023. szeptember 29., 10:58
A Petyina városrész esőkert kialakítása és csapadékvíz elvezetése, Barackvirág utca című projekt részeként szeptember 25-én elkezdődött a Barackvirág utcával szemben, a 11-es főút és a Duna-part közötti szakaszon Szentendre első közterületi esőkertjének kivitelezése. A munkák várhatóan két hónapot vesznek igénybe.

Az esőkert létesítésének célja, hogy a Barackvirág utcán levezetett esővizet összegyűjtse, helyben tartsa, szűrje, tisztítsa. A Városrészi Költségvetés 2021-es programban megvalósult „száraz lábbal a Duna-partra” ösvény mellett jelenleg is van egy árok. Az árok talajszerkezetének átalakításával és a telepített növényzettel az árok a jelenlegihez képest lényegesen több víz elnyelésére és talajban tárolására lesz képes. A hagyományos árkokhoz képest az esőkertek átlagosan 2-2,5-szer több csapadék hasznosítására alkalmasak.

Az esőkert élőhelyet biztosít növények és sokféle állat számára, ezzel javítva az ökoszisztéma állapotát. Jó vízmegtartó képessége miatt szárazság esetén tovább képes a környezetében lévő növényzet számára biztosítani a vizet. A dús növényzete a CO2 megkötését is segíti, hatékony oxigéntermelő, a növények párologtatása hűti a levegőt. Az útburkolatról, a háztetőkről összegyűlő szennyeződéseket megtisztítja, így csökkenti a Duna szennyezését.

A 120 m3-es árok alján három zsalukő vízlépcsőt alakítanak ki, közötte 30 cm-es kulékavics-réteggel és 80-100 cm-es komposztos termőföld-talajkeverékkel.  Négy fát ültetnek az esőkert területére. Több mint ötszáz tő, tizenkét fajta rézsűfogó és közel ezer tő tizenhét fajta esőkerti növényt telepítenek.

Az esőkert kivitelezésével lezárul az európai uniós forrásból finanszírozott, 122 milliós támogatást nyert Petyina városrész esőkert kialakítása és csapadékvíz elvezetése, Barackvirág utca című projekt. A 2,6 hektáros terület csapadék-vízelvezetési problémáit megoldó Barackvirág utcai esővíz-elvezetőrendszer kiépítése már tavasszal befejeződött. A közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt került sor most ősszel az esőkert kivitelezésére. Ha befejeződik az árok átalakítása, akkor ezzel Szentendre közterületén első alkalommal létesül esőkert a klíma- és környezetvédelmet, vízmegtartást szolgálva.