2017. szeptember 27., 14:28
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendre Város Önkormányzata minden évben támogatja a Kárpátalján élő magyar diákokat és rászorulókat. A határon túli magyarokért 2014-ben és 2016-ban jótékonysági koncertet szerveztek, az idén pedig a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola támogatásáról írt alá együttműködési szerződést Petricskó Zoltán általános alpolgármester és Orosz Ildikó rektor 2017. szeptember 19-én.

A Bulcsúi Református Egyházközség meghívására hivatalos látogatást tett Petricskó Zoltán általános alpolgármester szeptember 18-22. között több határontúli, magyarlakta településen. Városunk alpolgármestere szülővárosában, Beregszászon megbeszéléseket folytatott Orosz Ildikóval, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorasszonyával, Babják Zoltán polgármesterrel és Nagy Bélával, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnokával, a diakónia osztály igazgatójával. A látogatás idején, szeptember 19-én látta el kézjegyével Szentendre Városi Önkormányzata nevében Petricskó Zoltán alpolgármester és a Rákóczi főiskola részéről Orosz Ildikó rektor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tevékenységét támogató szerződést. Önkormányzatunk korában is nyújtott már támogatást az iskola magyar diákjai számára, hogy részt vehessenek a nehéz anyagi helyzetben élő fiatalok is azokon a táborokon, melyek Kárpátalja nevezetes történelmi helyeit ismertetik meg. Ezen kívül Szentendre a korábbi években más kárpátaljai települések rászoruló családjait is segítette.

Petricskó Zoltán útja során több településre is ellátogatott: megkoszorúzta a vereckei Emlékművet, meglátogatta Szolyván a kommunizmus áldozatainak tiszteletére állított emlékművet, ahol koszorút helyezett el és a Bulcsúi Református Egyházközség meghívására részt vett a helyi istentiszteleten is. „Megható volt látni, hogyan élnek itt az emberek, és a mélyszegénység, a megpróbáltatások ellenére milyen erős a magyarságtudatuk. A bulcsúi istentiszteleten nehéz volt könnyek nélkül átérezni, ahogy testvéreink fohászkodnak magyarságuk megtartásáért… A nemrég elfogadott, új ukrán oktatási törvény hátrányosan érinti a magyar kisebbséget, ezért Szentendre önkormányzata fontos feladatának tartja a határontúli magyar oktatási intézmények támogatását. Továbbra is azon dolgozunk, hogy magyar testvéreink sorsán könnyíthessünk” – mondta el az utazásról Petricskó Zoltán alpolgármester.

 

Koszorúzás a vereckei hágó emlékművénél

Koszorúzás a kommunizmus áldozatainak tiszteletére állított emlékműnél, Szolyván

Iván Gusztáv lelkész a bulcsúi istentiszteleten

Petricskó Zoltán alpolgármester, Iván Gusztáv református lelkész és Nagy Béla főgondnok