2012. szeptember 29., 23:16
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 12 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szavazzunk az Év Fájára!

Szeptember 18-án indult az Év Fája Verseny nyilvános fordulója. Egy szentendrei fa, a képen látható hársfa is bekerült a 13 döntős közé. Kérünk mindenkit, szavazzon az http://evfaja.okotars.hu oldalon november 2-ig a mi hársfánkra. A szavazáshoz egy e-mail címet kell megadni, és aztán az e-mailben kapott linkre kattintva lehet érvényesíteni a szavazatot. Egy címről csak egyszer lehet szavazni!

Mivel a szavazás online zajlik, érdemes a kampány során közösségi oldalakon (facebook, iwiw) és levelező listákon is kampányolni a fáért. A versennyel kapcsolatos aktuális információkat a verseny facebook oldalán lehet majd nyomon követni: https://www.facebook.com/evfaja.

Izbég hársfája

Nem messze a Bükkös-pataktól, a mai Alsó-Izbég téren nőtt ki kb. 150-180 évvel ezelőtt a mi hársfánk. Mostani magassága kb.15 méter, törzskerülete 2,80 méter, lombkoronájának szélessége pedig elérheti a 15 métert is. Az itt lakók mindig tisztelettel viseltettek a fa iránt. Tekintélyt parancsoló hatalmas lombjával védelmezte a kb. ez idő tájt ideállított pléh-Krisztust. Hársfánk több mint 25 éve súlyosan megsérült, az egyik hatalmas ága letört, nagydarabot kiszakítva a törzsből is. Sajnos, a közterületen lévő fa hatalmas sérülését nem kezelte senki, kártevők költöztek a sebbe, óriási pusztítást végezve a törzsében.

2011-ben hagyományteremtő ünnepet tartottunk az öreg hársfánk alatt. Ekkor határoztuk el, hogy megmentjük a pusztulástól. Megtudtuk, az önkormányzatnak nincs pénze a fa kezelésére, de engedélyt kaptunk a gyógyítási munkálatokhoz. Több napig tartott a mentés, nem volt egyszerű munka. És most tavasszal illatozó virággal pompázott a hársfa. Mintha azt várta volna, hogy fogjunk össze, gyógyítsuk meg, ne adjuk fel. Reményeink szerint még néhány évtizedig gyönyörködhetünk benne.

Lakatosné Szvoboda Zsóka

Hársfaünnep Alsó-Izbégen

Szeptember 15-én tartottuk meg Hársfa ünnepünket. Először egy táblát helyeztünk el, arra emlékezve, hogy 110 éve, 1902-ben a Jobbágy utca 1. és 3-as számú házakban nyílt meg Izbégen az első állami elemi római katolikus iskola. Itt tanultak az 1-4. osztályosok. Majd az Alsó-Izbég téren folytattuk a mára már hagyományossá vált Hársfaünnepünket. A régi izbégi szüretekre emlékezve kiállítottuk a szőlősgazda asztalát. Köszöntöttük a több mint 60 éve itt született, vagy hat évtizede ideköltözött, hűséges szomszédainkat, névre szóló palackozott bort ajándékozva nekik. Nagy örömmel fogadták az ünneplők azt a hírt, hogy a korábban, az Ökotárs Alapítványnak elküldött pályázatunk alapján a mi hársfánk bekerült az ország legszebb 13 hársfája közé. Este, sötétedéskor, körbe állva a Krisztus-keresztet, népdalokat énekelve gyertyákat gyújtottunk, emlékezve a hajdan itt élt családokra.

Az ünneplő Alsó-Izbégiek