2023. október 18., 19:40

Az eseménysorozat előkészítése megkezdődött. Horvátország budapesti nagykövete, Mladen Andrlić 2023. október 17-én Szentendrén járt, hogy a tervekről személyesen tájékozódjon.

Jövőre lesz kétszáz éve, hogy Szentendrén megszületett Stéger Xavér Ferenc operaénekes. Őt a horvátok Franjo Stazic néven ismerik, hiszen ezen  a néven kezdte zenei pályáját a zágrábi operában, ahol többek között az első horvát nemzeti operában, Lisinski „Ljubav i zloba”című zeneművében Vukosan szerepét alakította.

A város már most készülődik a bicentenáriumra, hiszen az emlékévben Szentendre több intézménye is ünnepi programmal készül. Az erre való közös felkészülés jegyében fogadta Fülöp Zsolt polgármester és Benkovits György, a Szentendrei Horvát Önkormányzat vezetője Horvátország budapesti nagykövetét, Mladen Andrlić urat, valamint Gugán Jánost, az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökét.

A program kedden délben a Városháza előtt kezdődött, ahol Benkovits György fogadta a fővárosból érkezett vendégeket, majd megbeszéléseket folytattak Fülöp Zsolt polgármesterrel. Ezt követően a Stéger ház felé sétálva megálltak a Rákóczi Ferenc utca 1. szám előtt, ahol 300 éve nyílt meg Szentendre első iskolája, a Szentendrei Katolikus Népiskola, ahol illÍr nyelvű oktatás is folyt. A kulturális séta az operaénekes szülőházán elhelyezett. emléktáblánál, majd a Cweiber pincében folytatódott, ahol a Kőhegybor jóvoltából a társaság új borai mellett a szentendrei gasztronómia nélkülözhetetlen hozzávalóját, az idei mennyei ízűre sikerült pekmezt (szőlőmustmézet) is megkóstolhatták a résztvevők.

A gasztronómiai program mellett itt folytatódott az egyeztetés a 2024. évre tervezett szentendrei dalmát programokról. Nagykövet úr jelezte. hogy a szentendrei katolikus népiskola alapításának 300 éves évfordulója alkalmából történő emléktábla avatására idén novemberben, és a jövő nyári Ivan Dan luminara eseményre feltétlenül eljön. Továbbá felajánlotta, hogy a Stéger-bicentenáriumot előkészítő munkacsoportba a nemzetközi kulturális ügyekben széleskörű kapcsolatokkal bíró horvát szaktekintélyt delegál.