2015. október 2., 10:15

Söndörgő_A3plakat_kicsiSzentendre Város Önkormányzata jótékonysági koncertet rendez a Söndörgő együttessel a kárpátaljai Beregszász-Bulcsú református egyházközsége javára 2015. október 25-én, 19 órai kezdettel Szentendrén, a Pest Megyei Könyvtár színháztermében.

A koncert kapcsán Petricskó Zoltán alpolgármestert kérdeztük a részletekről:

 

 

 

  • Magyarország kormánya felhívással fordult minden városhoz, hogy vállaljanak felelősséget egy-egy kisebb kárpátaljai magyar közösség sorsáért, nyújtsanak segítséget a humanitárius katasztrófa elkerüléséhez, így Szentendre is bekapcsolódott a programba. Az idén már támogatásban részesítettük a kárpátaljai Munkácsi járásban található Beregrákosi és Kajdanói településeket. Most a jótékonysági koncerttel szeretnénk felhívni a figyelmet a magyar lakta, nehéz helyzetben lévő településre. Beregszász 24 ezer lakosából 12 ezer magyar ajkú, a városhoz csatolt Bulcsú közösségét igyekszünk támogatni a koncertből befolyt összeggel. A bulcsúi református közösség sokat tesz a hitápolásért, az identitás, a tradíciók megőrzésért. Közadakozásból újították fel templomukat, az anyaországgal jó kapcsolatot ápolnak, minden erejükkel igyekeznek a mostoha állapotokat ellensúlyozni. Mivel jómagam is Kárpátaljáról származom, tisztában vagyok az ottani eseményekkel, és azzal, milyen nehézségeken ment már át ez az elcsatolt vidék a történelem viharai alatt. Amikor megkeresett a helyi presbitérium és segítséget kértek, örömmel láttunk neki a feladatnak. Gyürk Dorottya kulturális alpolgármesterrel átgondolva döntöttünk a jótékonysági koncert megszervezése mellett. Mivel a Söndörgö zenekarhoz baráti kapcsolat fűz, megkerestem hát Eredics Áront, a zenekar vezetőjét ötletünkkel, aki azonnal igent mondott a felkérésre.

 

Eredics Áront kötődésekről, a jótékonysági koncert műsoráról kérdeztük:

  • A jótékonysági koncert felkérését nagy örömmel vállaltuk, hiszen Kárpátaljához több, nagyon közeli szállal kötődünk. Anyukám és nagyapám Munkácson, nagymamám Beregszászon született, az anyai ági rokonság idekapcsoló A II. világháborúban a zsidó családot Auschwitzba deportálták, kevesen élték túl és tértek vissza. Édesanyám 9 éves volt, amikor a család áttelepült Magyarországra. A személyes kötődésen túl számos fellépésünk helyszíne volt Kárpátalja, jó barátságban vagyunk Pál István „Szalonnával”, akivel több alkalommal zenéltünk együtt.

Október 2-án, a MÜPÁ-ban Bartók és a Balkán címmel lépünk fel a Kelemen Kvratettel. Bár ők a szentendrei koncerten nem vesznek részt, a repertoárból, Bartók szerb, délszláv népzenei gyűjtéséből elhangzik majd néhány dallam. Október közepén jelenik meg új lemezünk, melynek utómunkái zajlanak a napokban. Együttesünk 20 éves jubileumi évének koronájaként az elmúlt 5-6 év koncertfelvételeiből válogattunk ehhez a lemezhez. Az albumon olyan kuriózumok szerepelnek, melyek a világ különböző pontjain hangzottak el, akár egyetlenegyszer, vagy olyanok, melyeket már nagyon rég nem hallott a közönség. A szentendrei koncert tehát ünnepi lesz abból a szempontból is, hogy ezt a lemezt elsőként itt nyújthatjuk át a közönségnek. A koncertre meghívtuk az október 21-én megrendezésre kerülő Word Music Expo külföldi vendégeit is, barátokat, zenészeket, zenei szakembereket, szervezőket Kanadából, az USÁ-ból, Franciaországból, Angliából. Szeretnénk, ha vendégeink megismernék városunkat, azt a vidéket, melynek népzenei hagyományait gondozzuk.

 

A koncertre jegyek kaphatók a szentendrei Tourinform irodában (Dumtsa u. 22.) és a jegy.hu-n.

Jegyár: 3.500 Ft. A bevételt 100%-ban Beregszász-Bulcsú javára ajánlják fel.

« 2023. november » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
ked 28

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
ked 28

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.