2012. október 22., 23:06
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 12 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendre önkormányzata szeptemberben írta ki a pályázatot a város gazdasági alpolgármesteri posztjára. Sokan furcsának tartották azt, hogy a város hirdetésben keresi leendő „pénzügyminiszterét”, azonban ezt a lépést az új menedzsment szemléletű önkormányzati modell bevezetése  indokolta, valamint az, hogy a lehető legszélesebb körből kerülhessen kiválasztásra a leendő gazdasági alpolgármester. Az új külsős alpolgármestert a tervek szerint nem egy ciklusra választanák, hanem a jegyzőhöz hasonlóan szakemberként, akár választási ciklusokon átívelően láthatná el a város pénzügyeinek irányítását.

Februárban Polányi Sándor vezetésével indult el a reorganizáció, melynek következtében már teljesen új rendszer szerint működik a város, benne a városháza, a városi cégek és intézmények. Szentendre teljes közpénzgazdálkodásának irányítása sokkal átláthatóbbá vált, kiszűrve a felesleges párhuzamosságokat, racionalizálva a közpénzek felhasználását. Az új 2012-es költségvetés október eleji elfogadásával fontos lépést tett a város a kiszámítható és hosszútávon fenntartható gazdálkodás felé, ugyanis a jövő évben az átalakítások hozadékaként a költségvetés közel 600 millió forintos működési eredményt fog tartalmazni. A reorganizáció feladatai közül ezután a bankokkal való hosszú távú megállapodás van hátra. A keresett új szakembernek az új rendszer működtetése lesz a feladata.

A gazdasági alpolgármesteri posztra tizenhárman jelentkeztek. A jelölteket múlt héten dr. Dietz Ferenc polgármester és Polányi Sándor reorganizációért felelős alpolgármester hallgatta meg, majd két részletben a testület által kiválasztott bizottság előtt kell bizonyítaniuk rátermettségüket. Az új alpolgármestert várhatóan a novemberi testületi ülésén fogja megválasztani a város önkormányzata.