2018. július 12., 08:36
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az idén július 11-én, a Városházán rendezett ünnepség keretében adták át a Semmelweis Nap alkalmából az egészségügyben dolgozók elismeréseit. A Semmelweis Díjat ebben az évben dr. Petrovits Adrienne szemész főorvos kapta.

Az ünnepség közös Himnusz énekléssel kezdődött Lázár Enikő vezetésével, majd – Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából – az anyák megmentőjéről dr. Arany Csilla főorvos, a SZEI új munkatársa emlékezett meg. A szülész-nőgyógyász, járványügyi szakember Semmelweis tragikus sorsát ismertetve felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyben az egyéni felelősségnek ma is kiemelt szerepe van az orvos-beteg és az orvos-orvos viszonyban egyaránt.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester köszöntőjében az egészségügyi dolgozók egész éves, gyakran drámai történetek övezte munkájáért mondott köszönetet, és Mikszáthot idézve emlékeztetett arra is, hogy a gyógyító munkát sokszor kíséri hálátlanság is.  „Az orvos valóságos bűnbak. Azt mindenért ütik. Ha kicsibe veszi a beteg baját, megharagusznak rá, hogy lelketlen kutya, ha nagyba veszi, megharagusznak rá, hogy megrémíti a beteget, és még betegebbé teszi. Ha a beteg meggyógyul, azt mondják, hogy magától is meggyógyult volna, ha nem gyógyul meg, azt mondják, hogy a doktor rontotta el. Ejh, cudar egy pálya ez! Hálára ne számítson az ember.” Szentendre első embere az egész város nevében fejezte ki háláját az egészségügyi dolgozóknak, kitartást és jó egészséget kívánva a gyógyítók hivatásának további gyakorlásához. Szentendre Város Semmelweis Díját 2018-ban már negyedik alkalommal a polgármester adta át, az elismerést a képviselő-testület idén dr. Petrovits Adrienne szemész főorvosnak ítélte.

A díj átadása után az elmúlt év szakmai sikereit dr. Pázmány Annamária intézményvezető értékelte. Kiemelte az egészségügyi dolgozók több lépcsős béremelésének fontosságát, mint mondta, aki a gyógyítók körülményeit javítja, az a betegek javát szolgálja. Hangsúlyozta: „Hiszem, hogy a gyógyulásban a szaktudás mellett a bizalomra épülő orvos beteg kapcsolatnak, az emberi méltóság messzemenő tiszteletben tartásának jelentős szerepe van. Május 6-án nagy sikerrel zajlott le a Richter Egészségváros rendezvény, melyen intézményünk dolgozói egész napos munkájukkal 3,7 millió Ft-ot gyűjtöttek össze egy új ultrahang-készülék vásárlására, melyet ezúton is megköszönök.” Az intézményvezető elmondta, szakmai munkájukért valamennyi egészségügyi dolgozó kiegészítést kap júliusi fizetéséhez.

Dr. Pázmány Annamária a Semmelweis nap alkalmából egy szentendrei aranydiplomás orvost is méltatott, aki nem volt a SZEI munkatársa, de életműve érdemessé teszi az elismerésre. Dr. Kóbor Györgyné dr. Varga Edit 1968-ban, 50 évvel ezelőtt vette át diplomáját Pécsett. Az aneszteziológus, belgyógyász, intenzív terápiás volt osztályvezető főorvost Verseghi-Nagy Miklós polgármester köszöntötte.

Dr. Kóbor Györgyné dr. Varga Edit méltatása

Az ünnepségen nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték dr. Dragon Pálné Herth Júliát, aki 2011-től ez év áprilisáig dolgozott a SZEI recepcióján.

Az igazgatói dicséretben részesülőknek, Merkly Melindának, Palkó Ildikónak és Elter Zsuzsának az emléklapokat Verseghi-Nagy Miklós polgármester adta át, Lőrinc István távollétében kapott elismerést.

Az ünnepségen közreműködött dr. Frenyó Sándor ortopéd sebész professzor zongorán, Elter Luca fuvolán.

Semmelweis Díj 2018 Dr. Petrovits Adrienne

Dr. Petrovits Adrienne 1966-ban, Budapesten született, férjezett, 2 leánya van. 1991-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, ahol 1996-ban szemész szakvizsgát szerzett.

1991 októberétől a pápai Gr. Eszterházy Kórház – Rendelőintézet szemészeti osztályán segédorvosként, majd 1996 márciusától a IV. kerületi Újpesti Rendelőintézet szemészeti osztályán dolgozott. A Szentendre Egészségügyi Intézményeiben 1997 elejétől dolgozik, 2011 júliusa óta a szemészeti szakrendelés kinevezett főorvosa.

Dr. Petrovits Adrienne nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik, folyamatosan, továbbképzéseken bővíti tudását, hogy az újabb ismeretek birtokában segítsen a betegeknek.   Az állandó munkaerőhiány megoldásában – a túlterheltség ellenére is – mindig számítani lehet rá, jó kapcsolatot tart a kollégákkal akár plusz vizsgálatról, akár konzíliumról legyen szó. Soha nem tagadja meg a segítséget, ha szükség van a munkájára, akár szabadságát is megszakítja. Pontos, munkájában precíz, alapos, kollegákkal, betegekkel egyaránt kedves, segítőkész.  Rendszeresen részt vesz a város és környéki települések szervezett szűrésein.

Édesapja révén, aki a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium testnevelő tanára volt, a mozgás szeretetét örökölte. A szerb Rozmaring Csoportban táncol, a Csoport rendszeresen fellép külföldön is. Hagyományőrző, nagy tiszteletben tartja a szerb népszokásokat.

Elhivatottságról és emberségről tanúságot tevő, példaértékű orvosi munkája elismeréséül az 2018-as Semmelweis Díjat ő nyerte el.