2024. április 10., 18:24

Helyreállítják a tavaly decemberi árvízben megrongálódott zig-zag pallósétányt a Postás strandon. A munka április 11-én, csütörtökön kezdődik. Már folyik a strandröplabdapálya felújításának előkészítése is, ami az ifjúsági költségvetés programban a legtöbb szavazatot elnyert javaslat volt. Balesetveszélyessé vált az öltöző és a tűzrakóhely közötti öreg fűzfa, sajnos ki kell vágni.  

A zig-zag pallósétány árvízálló alapozást kap

Önkormányzati forrásból – mintegy hétmillió forintból – állítják helyre a pallósétányt. Ugyan az árvíz rongálta meg a sétányt, de a Belügyminisztérium vis maior támogatást elbíráló szakértői nem tartották indokoltnak a forrás megítélését. A bekért árajánlatok alapján a legkedvezőbb árat Lyra Florea Kft.adta, így ők fogják a bontást és a helyreállítást végezni.

A munka április 11-én a pallósor teljes elbontásával kezdődik, majd – árvíz esetén – a felúszást megakadályozó betontuskókat rögzítik a talajba. Ezekre csavarozzák rá a felújított, átszabott, illetve új pallókat. Várhatóan április 30-ra fejezik be a helyreállítást. Kérjük, hogy a munkaterület környékén fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Várhatóan a pallósétány helyreállításával párhuzamosan elkezdődik a strandröplabdapálya felújítása is.

Fájdalmas, de meg kell válni az öreg fűzfától

Szép kort élt meg, de már menthetetlen a fehér fűz a Postás strandon. Gyökérzete, törzse, a koronaalap korhadt, óriási, korhadt sebek a törzsén, elvesztette koronájának jelentős részét, vázágai erősebb szélben letörhetnek. Megtartása csak abban az esetben lehetséges, ha a fa koronájának megfelelő, több méter átmérőjű körben elkerítik, kitáblázva a balesetveszélyt – olvasható a Garden Fasorfenntartó Kft. tavalyi diagnózisában.

Azóta a Városi Szolgáltató mindent megtett a megmentéséért, de egy hatalmas vázág a télen letört és a többi ág sincs jó állapotban. A balesetveszély miatt muszáj kivágni a valaha szebb napokat látott fűzfát, de hogy emléke megmaradjon a törzset nem távolítják el teljesen. Mellette rövidesen egy fűzfa csemete fog cseperedni. A fa kivágására várhatóan a jövő hét elején kerül sor.