2019. szeptember 27., 10:20
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Fürj utcában, a Galamb és a Vasvári Pál utca közötti szakaszon – hangsúlyozottan az időjárás függvényében – 2019. szeptember 30-án, hétfőn kerül sor pormentesítésre. Kérjük az autótulajdonosokat, hogy a Fürj utca érintett szakaszán hétfőn hajnaltól délután 4 óráig ne álljanak meg gépjárművel az utcában, mert különben a pormentesítést nem lehet elvégezni a teljes útfelületen.

A nem szilárd burkolatú útfelületekről rengeteg por kerül a környező lakóházakra, kertekre, növényekre. A Fürj utcában az önkormányzat azt a már bevált technológiát alkalmazza, amellyel a keletkező por mennyisége jelentősen csökkenthető. Az eljárás lényege, hogy a kezelendő felületre juttatott kalcium-klorid oldat beszivárog a talaj felső néhány centiméternyi rétegébe. Az oldat kivonja a nedvességet a környező levegőből, ennek hatására enyhén nedves réteget képez a homok- és agyagszemcsék közé. Mivel ez az oldat kevésbé párolog, mint a víz, a nedves réteg még akkor is az út felületén marad, amikor nagyon száraz az időjárás.

A permetanyag felszáradása után azonnal használható az útfelület. A pormentesítés folyamata során használt anyagok nem károsítják a gépkocsikat, és az egészségre nem károsak.