2021. április 19., 10:24
A járványhelyzetben kialakult gyakorlat szerint, Fülöp Zsolt polgármester a képviselőkkel való egyeztetést követően a veszélyhelyzetben ráruházott hatáskörben döntött a 2021. április 14-re tervezett ülés 39 előterjesztéséről és határozati javaslatáról.

DR. DRAGON PÁL TÉR PISMÁNYBAN

Teret neveznek el Dr. Dragon Pálról Pismányban. Dr. Dragon Pál 11 éve hunyt el, képviselőként sokat tett a Szentendre fejlődéséért, Pismányban, a lakóhelyén a róla elnevezett térrel tisztelegnek munkássága előtt.

VÁLTOZIK A PARKOLÁS RENDJE

2021. január 1. napjától a Nemzeti Adó- és Vámhivatal látja el a gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat. A szentendrei lakosok I. és II. zónára vonatkozó díjmentes várakozási jogosultsága a gépjárműadó Szentendrére történő befizetésén alapult, azonban 2021. január 1-jét követően a szentendrei adóhatóságnak – és így a várakozási rendszert üzemeltető Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. – nincs adatbázisa azokról a gépjárművekről, amelyek után megfizették a gépjárműadót, így sem a várakozási jogosultság nyilvántartására, sem az ellenőrzésre nincs lehetőség. A hosszú távú cél
egy saját, lakossági regisztráción alapuló adatbázis felépítése. Tekintettel arra, hogy az ehhez szükséges fejlesztések, részletszabályok kidolgozása hosszabb időt vesz igénybe, így a fennálló jogosultságokat 2022. január 31-ig meghosszabbítják.

Az  önkormányzat a rendszer kiépítésében számít a lakosok aktív közreműködésére is, így arra is, hogy  minden új autóvásárlást és autóeladást bejelentenek, hogy a rendszámokat megfelelő módon  kezelni tudják.

A témáról bővebben ITT OLVASHATNAK.

A KULT. KFT ÉS A TDM ÁTSZERVEZÉSE

Az önkormányzat áttekintette az intézmények, cégek működését,hogy azok gazdaságosabban folytathassák tevékenységeiket. Ennek érdekében összevonják a Szentendre És Térsége TDM Nonprofit Kft.-t és a Szentendrei Kulturális Központ NKft.-t.

Szentendrei Kulturális Központ NKft.-hez eddig az előadóművészet, a Teátrum és a közművelődés együttesen tartozott, az összevonással azonban a TDM átveszi a közművelődési és a P’Art Mozihoz kapcsolódó feladatokat.

Az indoklás szerint ezt azért is teszik meg, mert a turisztikai és kulturális kínálatot egyben is szeretnék megjeleníteni, amely mind a szentendreiek, mind az ide látogató turisták számára egységes értéket képvisel. Továbbá az is fontos szempont, hogy az új rendszerben a cégek tárgyi és emberi erőforrásai sokkal hatékonyabbá válnak, valamint az új cégstruktúra jobban illeszkedik az állam által biztosított pályázati rendszerekhez is, ami a programok szervezésénél is fontos szempont.

A cégvezetőket pályázat útján választják ki, amelyet májusban írnak ki. A Kulturális Kft.-ben az előadóművészeti cégvezető személyéről Lőrinczi György személyében már korábban döntött  a képviselő-testület.

ANYAKÖNYVI ESEMÉNYEKRE VONATKOZÓ RENDELETMÓDOSÍTÁS

A Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének az egyes anyakönyvi események szabályairól szóló 31/2017. (IX.15.) önkormányzati rendeletének módosítása értelmében megváltoznak házasságkötés és a házasságkötéshez kapcsolódó anyakönyvi és egyéb szolgáltatási díjak.

E szerint a rendelet kihirdetését követő naptól a hivatali helyiségen kívüli, külső helyszínen történő házasságkötések díjának 50%-os csökkentését vezetik be. A külső helyszínen, anyakönyvvezető által tartott esküvő népszerűsítésére az önkormányzat  a TDM-mel közös projektet hozott létre. A Városi Vendégház kiemelt külső helyszínként biztosítja – akár vintage, akár minimál stílusban – az esküvők megrendezését, állófogadások, szálláshely-szolgáltatás, fotózás, előkészületek helyszínét.  A tervek  között szerepel egy másfajta alternatívát kínáló, a hagyományokhoz igazodó esküvői helyszínen, a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal (Skanzen) hasonló együttműködés létrehozása, Szentendre népszerűsítése a külföldi állampolgárságú házasulandók körében is.

KÖRNYEZETVÉDELMI RENDELETEK

Fülöp Zsolt polgármester elfogadta Szentendre Klímastratégiáját, ami Szentendre Klíma Akciótervének alapját is képzi majd.

Az önkormányzat több  a Klímastratégia alapján már zöld beruházást megvalósított, illetve az előző évek gyakorlata alapján tovább folytat.  Többek között idén is 1000 háztartás juthat ingyen komposztáló ládához, megkezdődik a Bükkös-patak revitalizációja és idén először méhlegelőket hoznak létre. A csapadék- és szennyvíz elvezető- és tárolórendszer szétválasztása jelenleg is zajlik a belvárosban, illetve tavaly megtörtént a Hamvas Béla utcában. Honlapunkon létrehoztunk egy aloldalt, ahol bővebben tájékozódhatnak a zöld fejlesztésekről.

Szentendre csatlakozik a Pilisi Bioszféra-rezervátumhoz. A 2016-ban Pilisi Bioszféra-rezervátum együttműködési megállapodás jött létre a Nemzeti Park kezdeményezésére, a
Duna-Ipoly Nemzeti Park területén működő cégek; a Pilisi Parkerdő Zrt. és az érintett települések, civil szervezetek együttműködésével. A bioszféra-rezervátumok olyan területek, amelyek törekednek a természeti és kulturális értékek megőrzésére. Létrehozásuk célja a fajok, ökoszisztémák és tájak védelme, a fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődés elősegítése, a biológiai sokféleség megóvása, ezek mellett pedig az, hogy támogassa az oktatási, kutatási tevékenységeket.

Szentendre a Klímabarát Települések Szövetségéhez is csatlakozik. Ezzel lehetőség nyílik közös programok megvalósítására, pályázatok előkészítésére, például a  hatékony energiagazdálkodás, helyi energiapolitika kidolgozásának témájában,  és lehetőség lesz energiaközösség létrehozására is.

GYEREKNAP

A Kulturális Kft. elkészítette a gyermeknap programját. A város célja az, hogy amennyiben a járványügyi szabályok is lehetővé teszik, a családok személyesen is részt vehessenek a programokon.

VÁROSRÉSZI KÖLTSÉGVETÉS

Április 12-én elindult a városrészi költségvetés megtermezésének első szakasza. Tegyen javaslatot a beruházásokra, fejlesztésekre a városrészeken, mondjon véleményt a beruházásokról, és a következő szakaszban szavazatával nyomatékosítsa a véleményét, ugyanis a legtöbb szavazatot kapó javaslatokat ebben az évben megvalósítják. További információkat ITT TALÁL. 

Az áprilisi képviselőtestületi ülés anyaga letölthető INNEN.

« 2023. június » loading...
h K s c p s v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
szo 03

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
szo 03

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.