2015. május 27., 12:27
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A FERENCZY MÚZEUM bemutatja: SZENVEDÉLY ÉS RÁCIÓ – PERLROTT CSABA VILMOS (1880-1955) ÉLETMŰ KIÁLLÍTÁS– MŰVÉSZETMALOM, SZENTENDRE.

2015 JÚNIUS 5. – SZEPTEMBER 6.

meghivo_perlrott_szoveges_WEB_HUN

Perlrott Csaba Vilmos életművének bemutatása a szentendrei Ferenczy Múzeum nagy feladata. A kettős évforduló (a művész születésének 135., halálának hatvanadik évfordulóját ünnepeljük ez évben) különösen indokolttá teszi a megemlékezést. A Ferenczy Múzeum kiemelkedően gazdag gyűjteménye mellett tizennégy országos és vidéki múzeum anyaga, illetve a magángyűjtőktől, galériáktól kölcsönzött műtárgy-együttes bemutatása revelációként hathat egy olyan művész vonatkozásában, aki Nagybányától Párizsig, Kecskeméttől Szentendréig mindenhol a 20. századi művészet nemzetközi élvonalában jelent meg, mesterei és példaképei között pedig Matisse, Picasso, Koszta József, vagy Ferenczy Károly neveit említhetjük.

Perlrott Csaba Vilmos a 20. századi magyar festészet egyik legjelentősebb művésze. Szinte minden életrajzi összefoglalója ezzel a megállapítással kezdődik, és kivétel nélkül utalnak ezek a szövegek arra az újító szerepre, ami jellemző volt Perlrottra. Életművének jelentős része a magyar múzeumokban található, különösen fontos azok bemutatása, amelyek vidéki gyűjteményekben lelhetők fel. Sok jelentős mű lett magángyűjtemények része, s ezek közül jó néhány a műkereskedelem szabályai szerint időről időre más tulajdonoshoz kerül, így nem egyszerű feladat nyomon követésük..

A nagybányai indulás, a párizsi iskolák, művészeti szalonok, a kecskeméti művésztelepen töltött évek, a húszas-harmincas évek utazásai után a festő életének utolsó két évtizede szorosan kötődik Szentendréhez. „Sem rajongó magyarázói, sem megbűvölt követői nem akadtak, s ma mégis ábrázoló modern festészetünk egyik úttörője” – írta Perlrott Csaba Vilmosról 1947-ben Kassák Lajos.[1]

Életmű kiállítást nem rendeztek még Perlrott Csaba Vilmos műveiből, teljességre törekvő monográfia nem jelent meg róla. Nagy adósságot törleszt tehát a Ferenczy Múzeum mind a kiállítás megrendezésével, mind a katalógus megjelentetésével.

A kiállítás kurátorai: Dr. Basics Beatrix, Dr. Boros Judit, Jurecskó László, Sümegi György

 

 

[1] Kassák Lajos: Vallomás tizenöt művészről, Bp., 1942. 34. o.

71.88._Perlrott_Csaba_Vilmos_-_Szentendrei_varosreszlet
Perlrott Csaba Vilmos: Szentendrei városrészlet