2017. június 6., 12:56

Szentendre Város Önkormányzata az idei pedagógusnapon a Városháza dísztermében köszöntötte a város tanárait, tanítóit, nevelőit. Az idén Szentendre Város Pedagógiai Díjban részesült: Ácsné Kovács Ildikó, a Móricz Zsigmond gimnázium címzetes igazgatója, Greffné Láng Helga, a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium és Általános Iskola tanítója, Szilágyi István kürtművész, a Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanára. 

Francia sanzonok, színes virágok és tarka asztalok várták a vendégeket a meghitt ünnepségre, melyet Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere nyitott meg. Köszöntőjében William Arthur Ward amerikai írótól idézett: „A középszerű tanár magyaráz. A jó tanár indokol. A kiváló tanár demonstrál. A nagyszerű tanár inspirál.” Kifejtette, hogy a jó példa és az inspiráció, amely a gyerekeket és fiatalokat magával ragadja, talán a legfontosabb mozgató erő: „Akik ma itt vannak, minden bizonnyal hasonló lelkesedéssel és példamutatással inspirálják elsősorban a gyerekeket, diákokat, de jó esetben a kollégákat is. A jó példa ragadós!” Verseghi-Nagy Miklós a gondolatot továbbgörgetve elmondta, hogy polgármesterként ő is arra törekszik, hogy a polgárokat a város szeretetére, építésére inspirálja, majd megköszönte a pedagógusok munkáját és egész éves közreműködésüket a város által szervezett rendezvényeken, programokon.

A köszöntőt egy fiatalos lendületes csapat, a McMasters zenekar követte. A négytagú banda a Szentendrei Nagyszínpad című tehetségkutató verseny különdíjasa lett idén tavasszal, most hangulatos jazz-rock feldolgozásokat játszottak.

Kóbor Edit, a műsor moderátora a pedagógusok emberségét emelte ki. George Orwellnél olvastam, hogy: a legjobb tanár éppen az, ki lassanként feleslegessé teszi magát. Vitatkoznom kell vele… a jó tanár mindig ott van, később is emberként, tanácsadóként, mentorként. Nem feltétlenül matematikát vagy történelmet, de emberséget ad át. Mint Önök is itt.”

 

Az ünnep második részében okleveleket és kitüntetéseket adtak át.

Nyugdíjba vonulásuk alkalmával oklevelet kaptak:

Pópity Lajosné Ildikó – Városi Bölcsőde

Virág Lászlóné Kati – Városi Bölcsőde

Heim Attiláné, Margó – Szentendre Városi Óvodák

Gál Pálné, Gizike – Szentendre Városi Óvodák

Csongrádi Péterné, Bea – Szent András Óvoda

P.Kiss András Menyhért – Ferences Gimnázium

Árvay-Juhász Lilla – Váci Szakképzési Centrum Petzelt József Szakközépiskola és Szakiskola Mária Erzsébet – Magyar Honvédség Altiszti Akadémia

Földvári Károly – Magyar Honvédség Altiszti Akadémia

 

A kiemelkedő pedagógusok minden évben kapnak elismerő okleveleket a polgármester aláírásával, melyet rendszerint az intézményvezetők adják át az adott intézmény évzáró ünnepségein. Mivel a bölcsődékben nincs évzáró, így három dolgozó a városi ünnepségen kapta meg oklevelét: Aladics Antalné, Mészáros Éva és Steinné Gizella Mária

 

Városi kitüntető oklevelet kapott a nevelő testület kezdeményezésére: Hajnal Szilvia, a Városi Óvodák vezetője, illetve a Szent András Katolikus Általános Iskola IV. C osztály szülői közösségének javaslatára: Páljános Erika tanító.

 

A díszdiplomákat (arany, gyémánt és vas) is e helyi ünnepségen vették át az 50, 60 illetve 65 éve végzett pedagógusok: Mészáros Judit (arany), Zsigmond Attiláné Wéber Mária (arany, Haluska Sándorné Szép Julianna (gyémánt) és Király Dénesné (vas).

 

Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vettek át: Reisenleitner Ivetta (Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény Bárczi Gusztáv Tagintézménye), Sümeginé Nagy Katalin és Kurdics Valéria (II. Rákóczi Ferenc Gimnázium és Általános Iskola) és Pintér Irén Krisztina (Barcsay Jenő Általános Iskola)

 

Az idei Szentendre Város Pedagógiai Díj díjazottai:

Ácsné Kovács Ildikó, a Móricz Zsigmond gimnázium címzetes igazgatója

Greffné Láng Helga, a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium és Általános Iskola tanítója

Szilágyi István kürtművész, a Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanára.

 

A rendezvény bővelkedett meglepetésekben, hiszen Páljános Erika például a névre szóló meghívó ellenére sem tudta, hogy kitüntető oklevelet kap. A szülői munkaközösség terjesztette fel, és vártalan öröm volt számára a díj. Őt és Greffné Láng Helgát a Városháza előtt várták tanítványai, akik virágokkal lepték meg kedvenc tanítójukat. Szilágyi Istvánt tanítványa, Bereczky Zsolt köszöntötte egy Mendelssohn-darabbal a Pedagógus Díj átadáskor.

 

Az oklevelek és kitüntetések után a jelenlevőket franciás cukrászda hangulatú fogadással lepték meg a szervezők: pezsgővel és finom süteményekkel ünnepeltek a vendégek.

Mindenkinek szeretettel gratulálunk!

Fotók: Spellenberg Bálint

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
ked 16

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
ked 16

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
ked 16

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
ked 16
ked 16

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
ked 16
ked 16
ked 16
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
pén 19

Pörkölt Projekt koncert

augusztus 19.. 20:00 - 21:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
pén 26
vas 28