2018. február 8., 12:09

Tél végi rendrakás a Pilisben

Megkezdte a felkészülést a tavaszi kirándulószezonra a Pilisi Parkerdő Zrt. Az erdőgazdaság kezelésében lévő parkerdőkben évente több mint 20 millió látogatónapot regisztrálnak, a folyamatos turisztikai fejlesztések mellett ezért kiemelten fontos a kisebb létesítmények, az erdei infrastruktúra egészének karbantartása. Az ország leglátogatottabb parkerdeiben a Pilisi Parkerdő Zrt. mintegy 100 millió forintot fordított rendrakásra.

Az erdészek a feladatukat immár betöltött erdővédelmi kerítéseket, használhatatlanná vált magasleseket, romos épületeket bontottak, illegális hulladéklerakókat számoltak fel, és számos erdei kunyhó, forrásfoglalás és sorompó karbantartását is elvégezték.

„Az elmúlt időszakban számos jelentős turisztikai létesítményt adtunk át a nagyközönségnek: ilyen volt például a Som-hegyi és a Hármashatár-hegyi Turistaház, a Boldog Özséb-kilátó vagy a Prédikálószéki-kilátó. Fontos, hogy a nagy ráfordítást igénylő és a turista közönség számára is látványosabb közjóléti beruházások mellett folyamatosan gondot fordítsunk a kisebb létesítményekre is” – mondta Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs előadója.

 

Megújult a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapja

 

Február elején megújult a Pilisi Parkerdő Zrt. online felülete, a www.parkerdo.hu oldal. A mostantól okostelefonra és tabletre is optimalizált, kényelmesen használható honlap fő célja a tájékoztatás: bemutatni a pilisi erdők értékeit, az erdészek munkáját, és segítséget adni a természetjáróknak túráik szervezéséhez.

A Pilisi Parkerdő Zrt. megújult honlapján kiemelt helyet kaptak a természetjárással kapcsolatos információk: ha valaki bizonytalan lenne, hogy merre induljon kirándulni, számos látványosság leírása közül választhatja ki a számára leginkább megfelelő úti célt vagy éppen erdei szálláshelyet. A Pilis Bike kerékpáros útvonalhálózat térképeit böngészve megszervezhető egy könnyed családi biciklizés vagy akár egy keményebb edzés is. Számos aktuális információt olvashatnak a tűzgyújtási tilalomtól kezdve a gombagyűjtés szabályain át az időjárásig. (Ez utóbbihoz nagy segítséget jelenthet a pillanatnyi helyzet megismerésében a Pilisben található webkamerák képeit összegyűjtő funkció.)

Újjáépítették a kőlépcsőt

Esztergom város önkormányzata, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztályának összefogásával újjáépült a Vaskapu-hegyen található Magyarok Nagyasszonya szoborhoz vezető kőlépcső. A munkálatok során elbontották a régi, betonból készült kőlépcsőt, és a helyére egy impozáns, andezit kőből kirakott lépcső épült. Egyúttal a Brilli Gyula Menedékházat a Magyarok Nagyasszonya szoborral és Esztergom városával összekötő piros sáv jelzésű turistaút tereplépcsői is megújultak.

A szobor története hosszú időre nyúlik vissza. A Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztálya az első világháborút követően jutott arra az elhatározásra, hogy a Vaskapu-hegyen szobrot állít a Magyarok Nagyasszonyának. Az eredeti, 1,2 méter magas, művészien faragott faszobor felszentelésére 1921. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén került sor az Esztergomi Bazilikában, ahonnan azt nagy tömeg kíséretében, körmenet keretében vitték fel a Vaskapu-hegyre. 1946-ig állt a talapzatán, majd a turisták kicserélték a mai kőszoborra. Sajnos az eredeti szobor további sorsáról nincsen információ.

A Magyarok Nagyasszonya szobrot és annak környezetét a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztálya gondozza, és minden év október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén megemlékezést tart a szobornál.

Új nyomvonalon az Erdei Vándortábor

Megújult pilisi útvonalat járhatnak végig az érdeklődők a Vándortábor Program idei nyári szezonjában. A 2017. évi tesztek tapasztalatai alapján a Pilisi Parkerdő szakemberei átalakították a népszerű pilisi vándortábor útvonalat. A felső tagozatos és középiskolás diákokból álló csoportok változatlanul hét nap alatt járhatják végig az ország szívének erdőségeit, de fordított irányban, ugyanis az Erdei Vándortáborok 2018 nyarán Szentendréről indulnak, és Visegrádra érkeznek meg.

A Dunakanyar gyönyörű panorámája, a visegrádi erdei iskola programjai és a Fellegvár meglátogatása így mintegy a koronája lesz a nyolcvan kilométeres vándorlásnak, mint ahogy az ikonikus Spartacus-ösvényen is a Dunakanyar irányába, az igazán látványos panoráma felé haladnak majd a vándortáborozók. Új táborhelyet is kialakítottak szervezők, ugyanis az első két éjszakát a Szentendre melletti Kő-hegyi Menedékháznál felállított sátrakban töltik majd a résztvevők. A pilisszentlászlói és a visegrádi táborhelyek változatlanok maradtak, és az egyhetes program során kínált természeti és kulturális látnivalók tárháza sem csökkent: a Fellegvár meglátogatása és az erdei iskola programok mellett az erdei vándorok végigjárják a vadregényes Holdvilág-árok szurdokvölgyét, meghódítják a Prédikálószéki-kilátót és megismerkednek a Bertényi Miklós Füvészkeret növényritkaságaival.

A Vándortábor Program 2018-ban az erdei táborozási lehetőség mellett vízi és kerékpáros útvonalakat is kínál elérhető áron a felsős és középiskolás diákok csoportjai számára. A június 16. és augusztus 20. közötti programokról további információ olvasható a www.vandortabor.hu oldalon, ahol egyúttal a jelentkezést is be lehet nyújtani.

A témákról bővebben: www.parkerdo.hu

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
ked 05

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
ked 05

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.