2023. április 11., 09:43
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A szobor költségeinek előteremtése érdekében a Ferenczy Múzeumi Centrum tavaly decemberben indított és idén március végén záruló, Dobjuk össze! közösségi gyűjtése sikeres volt, így akár már a nyár folyamán megvalósulhat a szentendrei Deim Pál térre megálmodott köztéri Deim-szobor.  

Deim Pál születésének 90. évfordulója alkalmából, 2022-ben a Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum közreműködésével egy köztéri szobor felállítását kezdeményezte a Deim Pál téren, a magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő alakja, Szentendre szülötte előtt tisztelegve.

A múzeum szervezésében készülő 3×3 méteres szobor Deim Pál Tájékozódási plasztika (1976) című műve alapján valósul meg, amely a művész egyetlen zománc alkotásaként, köztéri szobortervként született meg a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepen.

A közösségi finanszírozás többféle támogatási formát tett lehetővé: egy elkülönített számlára támogatási összeg utalásával; Deim Pál: Építészet III. című művéről készült szitanyomat vásárlásával; vagy a múzeumi pénztárakban elérhető, kisebb összegű Támogatói hozzájárulással is segíteni lehetett a szobor megvalósulását.

Több szentendrei művész, illetve ismert ember személyes közreműködésével járult hozzá a gyűjtés kommunikációs kampányához, de az idén tavasszal, a budapesti Virág Judit Galériával együttműködésben megvalósuló Deim Pál életműkiállítás révén is sokakhoz eljutott a szoborállítás szándéka.

Az így előteremtett, valamivel több, mint 6 millió Ft a Ferenczy Múzeumi Centrum és Szentendre város hozzájárulásával kiegészítve elegendő ahhoz, hogy a szobor kivitelezése a következő időszakban elkezdődjön. A támogatásokat a szobor alkotóelemeinek gyártása mellett többek közt az alapozó munkálatokra, a fémszerkezet létrehozására, a zománctáblák rögzítésére, illetve az állagmegóvás költségeire szükséges fordítani.

A Ferenczy Múzeumi Centrum a minimum 56 000 Ft-os hozzájárulást felajánló, és így a Deim-szobor Támogatói Köréhez csatlakozó adományozók nevét ⎼ az adományozó hozzájárulásával ⎼  támogatói kategóriánként, a szobor mellett felállított bronztáblán teszi közzé.

A szervezők, a Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum hálásan köszönik az adományozóknak, támogatóknak, közreműködőknek a szobor megvalósulásához nyújtott segítséget.

Borítóképünkön a Deim Pál térre tervezett Deim-szobor látványtervei láthatók.
Fotó: Deim Balázs / FMC