2021. október 1., 15:26
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) „Önkormányzatiság 2021” címmel kétnapos konferenciát tartott Gödöllőn szeptember 28-29-én. A tanácskozáson felszólalt Szentendre polgármestere is.

Nem kértek számon a kormányon sem többet, sem kevesebbet a konferencia felszólalói, mint ami a 2011-es önkormányzati törvény bevezetőjében szerepel. E szerint: az Országgyűlés elismeri és védi a helyi választópolgárok közösségének önkormányzáshoz való jogát, megteremti a helyi önkormányzáshoz szükséges feltételeket, erősíti a nemzeti együttműködést, elősegíti a települések önfenntartási képességének erősítését, a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájában foglalt alapelveket tiszteletben tartja.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke keserű hangon értékelte az ünnepet, mert szerinte az ország a Kádár-kor felé tart, a kormány mindent az ellenőrzése alá akar vonni. „Az önkormányzati rendszer mára elvesztette a korábban megszerzett szabadságát” – hangsúlyozta Gödöllő polgármestere.

A Helyben.hu összefoglalója szerint a felszólalók egyetértettek abban, hogy a helyi ügyeket a leghatékonyabban a településeken lehet kezelni, ezért a kormányzat által elvont jogköröket vissza kell adni a települések önkormányzatainak.

Szentendre polgármestere az építésügyi jogszabályok kérdését emelte ki. Az építési engedélyezés egyszerűsítése (de leginkább az építőipari vállalkozások) érdekében történt módosítások következtében az önkormányzatok nem tudják, hogy pontoson mi is fog épülni a településükön, ami tarthatatlan helyzet – fogalmazott Fülöp Zsolt.

A kormányzati beavatkozások miatt beszűkültek a helyi lehetőségek, források – ezt többen szóvá tették. Városunk polgármestere a kiszámítható finanszírozási környezet fontosságát hangsúlyozta és felhívta a figyelmet arra, hogy az intézmények visszavétele csak akkor lehetséges, ha a helyi önkormányzatok visszakapják hozzá a fenntartásuk tényleges költségeit is. Ausztriát hozta fel példaként, ahol az adóbevételek 30 százaléka kerül az önkormányzatokhoz, míg Magyarországon ez az 5 százalékot sem éri el. Sürgette az önkormányzatoktól elvont források visszajuttatását, megemlítve azt is, hogy a személyi jövedelemadó egy részének átengedése is fontos lenne a települések számára

A hozzászólók kitértek az állami kézbe vett feladatok finanszírozási visszásságaira is, például arra, hogy az önkormányzatoknak nem kis mértékben kell forrást biztosítaniuk az iskolai oktatás feltételeinek biztosítására.

A nemzeti együttműködés hiánya kapcsán elhangzott, hogy a kormány az „aki nincs velünk, az ellenünk van” elvét feltámasztva osztja meg az önkormányzatokat, a fejlesztési pályázatokról a minőségi szempontok helyett helyi hűbérurak döntenek. Olajos Mihály, Szentpéterszeg korábbi polgármestere szenvedélyes hozzászólásában hangsúlyozta: „addig a képviselő testületek nem tudnak szabadon dönteni, kénytelenek bólogatni, kuncsorogni, amíg a központi költségvetés köldökzsinórján lógnak.” Mert szerinte vagy gerinces marad a polgármester, és akkor nem jut pénz a település fejlesztésére, vagy elfelejti a gerincét, meghajol a régió kormánypárti országgyűlési képviselője előtt, és akkor sikerül valamilyen pénzt szereznie. A behódolás szerinte a lehető legrosszabb megoldás.

Az Országgyűlés 2000-ben, a helyi önkormányzati rendszer létrejöttének tizedik évfordulója tiszteletére szeptember 30-át a Helyi Önkormányzatok Napjává nyilvánította. 1990-ben ezen a napon tartották az első demokratikus helyhatósági választásokat. A MÖSZ ünnepi konferencia megtartásával emlékezik meg minden évben a demokratikus jogállam kiépülésének e meghatározó napjáról.