2015. június 12., 14:18

Június 12. a vezetékes víz világnapja. Magyarország szerencsés helyzetben van, mert vízgazdasága  mind mennyiségi, mind minőségű szempontból egyedülálló.  Igyunk tehát bátran csapvizet!

ivovizHazánkban egyaránt megtalálhatók a felszíni és a felszín alatti vizek. Utóbbiak minősége általában kedvezőbb az ivóvíz előállításához. Magyarország helyzete azért is különleges, mert ivóvízkészletünk 95 százalékban felszín alatti vizekből származik. A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. alapvetően a parti szűrésű vízbázisokra támaszkodik, de ezen kívül rétegvizek, hasadékvizek és karsztvizek töltik meg a kutakat. Klasszikus értelemben vett forrásvíz a szolgáltatási területen Dömösnél található. Az itt kinyert víz a távvezetéken áramló vízzel keverve jut a fogyasztókhoz.

Földünk felszínének több mint kétharmadát vizek borítják. A teljes vízkészletnek azonban mindössze 2,5 százaléka alkalmas emberi fogyasztásra. Vízfogyasztási és felhasználási szokásaink az évszázadok során folyamatosan változtak. A XX. század folyamán meghatszorozódott a vízfogyasztás. Ma már egy átlagos európai ember mintegy 200 liter vizet fogyaszt napi tevékenysége során, ezzel szemben egy lakos a szaharában mindösszesen 10-20 litert.

Bolygónkon a fogyasztásra is alkalmas édesvízkészletek eloszlása egyenlőtlen. Háromnegyede a sarkvidéki jégsapkákban található, így gyakorlatilag felhasználhatatlan. A vízben gazdag területeken úgy, mint az egyenlítői és óceáni éghajlat térségeiben a víz mennyisége gyakorlatilag korlátlan, míg a szárazabb vidékeken igazi kincs a víz.

Magyarországot sokszor hívják a vizek országának. Hazánkban egyaránt megtalálhatók a felszíni és a felszín alatti vizek is. Utóbbiak bőségben akadnak hazánk területén. Ráadásul minőségük is kedvezőbb, ezért is különösen fontos, hogy Magyarországon az ivóvízkészlet 95 százaléka felszín alatti vizekből származik. A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. alapvetően a parti szűrésű vízbázisokra támaszkodik, de ezen kívül rétegvizek, hasadékvizek és karsztvizek töltik meg a kutakat.

A cég nagy figyelmet fordít arra, hogy beruházások révén megőrizze és javítsa az általa kezelt vízművek, és a szolgáltatott víz minőségét. Fontosnak tartja továbbá a csapvíz-fogyasztás népszerűsítését is. A csapvíz nem csak kiváló szomjoltó, de minden ásványi elemet megfelelő mértékben tartalmaz, minőségét folyamatos ellenőrzések szavatolják. Kevesen tudják, de az ivóvíz minőségi szempontból a legsűrűbben vizsgált élelmiszer. Fogyasztásakor műanyagpalackra nincs szükség, így a környezetszennyezés is csökkenthető.

A DMRV Zrt. stratégiai célja – a korábban vázoltakon túl – a környezet védelme és a fogyasztói elégedettség folyamatos növelése. A fenti célok megvalósítását szolgálják azok az Európai Unió által is támogatott fejlesztések, amelyek a DMRV Zrt. szolgáltatási területén jelenleg is zajlanak, illetve a közeljövőben valósulnak meg. 2015-ben öt, uniós támogatást nyert projektben érdekelt a cég. Ezek között megtalálhatók a napenergia hasznosítását, a szennyvízelvezetést és tisztítást korszerűsítő fejlesztések, valamint az ivóvízminőség javítását szolgáló beruházások. Utóbbiak Fót és Csömör lakosságának biztosítják az egészséges, jó minőségű vizet. A beruházásoknak jelenleg a II. üteme zajlik. A várható befejezés pedig 2015 év vége lesz.

« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
pén 22

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 22

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
pén 22

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.