2017. október 23., 21:30

2017. október 23-án a Pest Megyei Könyvtárban a városi ünnepség a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Márai Sándor Mennyből az angyal című versét Kertész József előadásában hallgathatta meg az ünneplő közönség. Verseghi Nagy Miklós polgármester köszöntője után Erdélyi Anna egy 1956-ban 16 éves lány, Széles Zsuzsanna versét adta elő, majd ünnepi beszédet mondott Horváth-Hegyi Olivér evangélikus lelkész. A beszéd után került sor már hagyományosan a városi kitüntetések átadására.

„A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem” – idézte Verseghi Nagy Miklós polgármester köszöntőjében Bibó Istvánt. „Hol kezdődik a szabadság? Egyáltalán, mit jelent az, hogy a szabadság „kezdődik” valahol? Hiszen  természetes módon mindig és mindenhol ott kellene lennie, mert elemi emberi szükséglet, ahogy a levegő, az ivóvíz, az élelem vagy éppen a szeretet is” – emlékeztette a hallgatóságot a polgármester 1956 nemes céljára.

Az ünnepség keretében adták át az idei városi kitüntetéseket:

SZENTENDRE VÁROS SZOLGÁLATÁÉRT DÍJ:

dr. Weszner Judit irodavezető

Dr. Weszner Judit nyolc éve dolgozik a Polgármesteri Hivatal városfejlesztési irodáján. Szakterülete a pályázatok és projektek összeállítása, koordinációja, amely sokszor megfeszített túlmunkát, komoly felelősséget és koncentrációt igényel. Az eltelt nyolc évben valósultak meg olyan nagy horderejű projektek a városban, mint például a SZEI-rekonstrukció, a mobilgát és a csatornázás, amelyek szinte mindegyikében részt vett irányítóként és végrehajtóként.

SZENTENDRE VÁROS KÖZMŰVELŐDÉSI DÍJ:

Lázár Enikő ének-zene szakos tanár

Lázár Enikő alapító tagja a városban 24 éve működő Filibili Népdalkörnek, akik célul tűzték ki, hogy a gyerekeket megismertessék a néphagyományokkal és népzenével. A Filibili országos minősítéseken többször nyert el arany fokozatot. A tagok népdalgyűjtésbe kezdtek, és 2003-ban megjelent első CD-jük, később oktatói kiadvány is.

 

 

 

SZENTENDRE VÁROS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI DÍJ:

dr. Szoltsányi Gábor háziorvos

Dr. Szoltsányi Gábor évtizedek óta végzi magas színvonalon háziorvosi tevékenységét. Összefogja a háziorvosokat, és probléma esetén képviseli érdekeiket. Az Egészségügyi Munkacsoportban kidolgozta az alapellátás jobbításának megoldási javaslatait. Betegeivel és munkatársaival szemben mindig segítőkész, készséges, kritikáiban mindig a jobbító szándék vezeti.

SZENTENDRE VÁROS TESTNEVELÉSI ÉS SPORT DÍJ: SZVSE Felnőtt Labdarúgó Csapat

2010-ben fogalmazódott meg Dombai Zsoltban, hogy a Szentendre sportéletéből már 20 éve eltűnt felnőtt labdarúgást újraszervezze. 2011-ben az Öregfiúk korosztályban, majd a felnőtt korosztályban is indított csapatokat. 2012-ben az SZVSE és a Dunakanyar SE szakmai együttműködést kötött, és Batári Csaba szakmai igazgató kinevezésével elkészítettek egy koncepciót városunk labdarúgó életének fellendítése érdekében. Az idei év nagy sikere, hogy a Megyei II. Osztályú Bajnokság megnyerésével felnőtt labdarúgóink negyed évszázad elteltével újra Pest Megye első osztályban képviselik Szentendre Városát.

SZENTENDRE VÁROS TISZTES IPAROSA DÍJ:

Klocz Sándor Imre víz-fűtés- és klímaszerelő vállalkozó

Klocz Sándor Szentendrén született kisiparos család harmadik gyermekeként, a városban a mai napig csak Klocz Öcsiként ismerik. Édesapja is vízvezeték szerelőként dolgozott, és mindkét fia ezt a szakmát vitte tovább. Klocz Sándor 1996-ban indította saját vállalkozását. Szakmájában az eltelt 20 alatt nagy ismertségre és elismertségre tett szert. Közösségi elhívatottságát mutatja, hogy a Szentendrei Kistérségi Ipartestület vezetőségi tagjaként minden rendezvény szervezésében és lebonyolításában is részt vállal.

SZENTENDRE VÁROS KÖZBIZTONSÁGÁÉRT DÍJ:

Gallai Balázs tűzoltó főhadnagy, Pest MKI Szentendrei Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szolgálatparancsnoka

Gallai Balázs munkája során sok száz káreset sikeres felszámolásában vett részt, korábban beosztottként, majd tűzoltás vezetőként. A 2013-as dunai árvíz ideje alatt megbízott parancsnok-helyettesként irányította a tűzoltóság napi teendőit. Nagy szakmai gyakorlattal rendelkezik, nagy alázattal és pontosan végzi a munkáját, tanítja a fiatalabb kollégákat. Szívesen tart gyerekeknek bemutatókat, előadásokat a tűzoltóság működéséről. Az elmúlt tizenegy évben többször részesült dicséretben és jutalomban szolgálati feladatainak példás elvégzéséért. 2011-ben „Rendkívüli helytállásért Vörösiszap-Katasztrófa” érdemjel kitüntetésben, 2016-ban a Belügyminisztertől „Szolgálati jel” adományozásában részesült.

 

SZENTENDRE 1956 EMLÉKÉREM:

professzor dr. Nemes György kandidátus, főorvos

Dr. Nemes György ortopéd traumatológusként dolgozik a szentendrei rendelőintézetben. Fiatal korában részese volt az 56-os eseményeknek: október 23-án a Baross utcai Sebészeti Klinikán vett részt a sebesültek mentésében. Az ezt követő harcok idején is szerepet vállalt a sérültek felkutatásában, mentésében, orvosi ellátásában és ápolásában. A sebesültek szállítása közben elfogták, és csak a véletlenen múlt, hogy nem végezték ki. Ezt követően is folytatta a menekítő munkáját. A fenti epizód egy töredék a professzor úr könyvéből, melyet „Az elfelejtett écsi csata 1956 november8-án, szabadulás a szovjet fogságból” címmel írt. 2006-ban tudományos emlékülést szervezett „A sérültek mentése és kezelése az 1956-os Magyar Forradalom idején” címmel. Kitüntetései: Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, Batthyány Strattmann-díj.

 

SZENTENDRE VÁROS CIVIL SZERVEZETE:

Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

Az egyesület baráti társaságból vált elkötelezetten a II. világháborús hadisírok ápolójává. Az elnök, Hangácsi István nyugalmazott alezredes szervezésével 2006-tól kitartó munkával ápolják, teszik rendbe a világháborús sírokat. Jellemzően Kárpátaljára és a Felvidékre utaznak a saját költségükön, hogy felkutassák a II. világháborús sírokat. Áldozatos munkájuk révén mára már több tucat hadisír került rendezésre. E mellett rendszeresen tartanak hadtörténeti előadásokat, többek között a Szentendrei Altiszti Akadémia együttműködésével.

 

 

JÓ TANULÓ – JÓ SPORTOLÓ

Az 1-4. osztályos tanulók közül a Szentendrei Barcsay Jenő Általános iskola tanulója, Abonyi Tóth Glenda kapta a díjat, aki kimagasló tanulmányi eredményei mellett a Szentendrei Kossuth Sportegyesület sportolójaként úszás kategóriában számos rangos verseny nyertese és bajnoka. Eredményei között van az Országos Cápa Bajnokság 100 m gyors I. helyezés, 800 m gyors II. helyezés, Naturex Kupa 400 m gyors I. helyezés, BVSC Kupa 200 m gyors I helyezés.

Az 5-8. osztályos tanulók közül a Templomdombi Általános Iskola tanulója, Pirint Gergő kapta a díjat, aki kitűnő tanulmányi eredményeket ért el az előző tanévben is. E mellett az Szentendrei Kinizsi Honvéd Egyesület színeiben csapatával országos 5. helyezést értek el korfball bajnokságon. Gergő az U 15-ös válogatottban már 12 évesen lehetőséget kapott, és csapatkapitányként játszotta az idényt. Kimagasló teljesítményéért az év játékosa és az év gólkirálya címet is megkapta.

 

 

 

 

A 9-12. osztályos tanulók közül a Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium tanulója, Benzsay Rebeka kapta a díjat, aki kimagasló tanulmányi eredményei mellett a Szentendrei Női Kézilabda Sportegyesület tagja. Csapatával 2017-ben az U 17-es Strandkézilabda Világbajnokságon I. helyezést értek el.

 

 

A TALENTUM – Szentendre Jövőjéért Alapítvány

A középiskolás kategória győztese: Bokor Anna

A Szentendrei Református Gimnázium 12-es tanulója latin és angol nyelvből rendelkezik nyelvvizsgával. Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen 14. helyezést ért el. Tíz éve furulyázik, tavaly elnyerte az Arany Violinkulcs kitüntetést.

 

A felsőoktatási kategória győztese: Stomfai Máté Kristóf

Hatodéves orvostanhallgató a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi karán. Első komolyabb eredményét 2008-ban szerezte meg az Apáczai Csere János matematika versenyén, ahol 5. helyezést ért el. 2013-ban egy hónapot töltött az egyetem ortopéd klinikáján, itt ismerkedett meg a sebészet alapjaival. 2017-ben részt vett az egyetem missziójában Kárpátalján. Jövőben aneszteziológusként szeretne dolgozni.

 

 

 

A díjátadások után került sor a tavaly készült, 1956-ra emlékező művészeti installációkat bemutató filmek, képek vetítésére. Végül a városi ünnep a Szózat eléneklésével zárult, katonazenekari kísérettel.

« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
vas 24

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 24

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
vas 24

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.