2013. február 15., 14:14
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Mobil fallal védekeznek majd az árvíz ellen Szegeden

2013. február 14., csütörtök, 17:08
Szerző: MTI

Hozzáfognak idén a szegedi partfal rekonstrukciójához: az uniós támogatással 1,8 milliárd forintból a korábbi legnagyobb árvízi szintnél 1,2 méterrel magasabbra építik a védelmi rendszert a belvárosban.

A legutóbbi, 2006. húsvéti, 1009 centiméteres szinten tetőző árvízkor bebizonyosodott, hogy az 1880-as években emelt, majd az 1970-es években felújított belvárosi partfal a következő évtizedekben nem lesz képes ellenállni az egyre magasabb vízszinteknek. A védekezés során a legkritikusabb pillanatok azok voltak, amikor a régen elfeledett közműcsatornák mentén komoly szivárgások alakultak ki – mondta Botka László polgármester csütörtökön, a helyszínen.

Az önkormányzat a belvárosi árvízvédelmi rendszer rekonstrukciójára 1,5 milliárd forintos uniós támogatást nyert el, amelyet 317 millió forintnyi saját forrással egészít ki. Néhány hónapon belül elkészülnek a beruházás kiviteli tervei, majd ősszel elkezdődhet az építkezés az Árvízi emlékmű és a Bertalan híd között – mondta a politikus.

Tóth László, a tervező Mélyépterv Komplex Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a körülbelül 2,1 kilométeres gátszakaszon az útszinthez képest három-négy méteres mélységig szivárgásgátló fal épül, a régi támfal előtt pedig teljesen új, vasbeton köpenyfalat alakítanak ki. A betonmellvédet részben visszabontják, és a megmaradó szerkezet tetejére pedig 60 és 120 centiméter magas mobil árvízvédelmi fal kerülhet.

A Németországban és Franciaországban már sikerrel alkalmazott megoldás lényege, hogy az egymástól háromméteres távolságba fémoszlopokat szerelnek fel, amelyek közé gumitömítéssel ellátott fémprofilok kerülnek. A magassági hiányok megszüntetése érdekében a gát alsó szakaszára 60, középső szakaszára 120 centiméteres mobil fal kerül, amelyet szükség esetén 24 óra alatt összeállíthatnak az árvízvédelmi szakemberek – magyarázta a mérnök.