2012. augusztus 25., 13:17
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 12 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendre városának kiemelt célja a történelmi óváros védelme. A jelenlegi gáttest átalakítása elengedhetetlen a megfelelő árvízi védekezés szempontjából. A belvárosi gátszakasz több mint két és fél kilométer hosszan kerül felújításra, melynek keretében 333 méteren, hazánkban eddig egyedülálló mobil árvízvédelmi fal létesül.

Szentendre egyik legnagyobb és leglátogatottabb közösségi tere a Dunakorzó, mely ezen fejlesztés lezárultával megfelel majd a legkorszerűbb árvízvédelmi előírásoknak, és nem utolsósorban a Duna szépségét közelebb hozza az itt élőkhöz és az ide látogatókhoz egyaránt. A helyi fiatalság is fokozott figyelmet szentelt a nyitóünnepségnek, hiszen a fiatal szentendrei előadó, NB is fellépett és „Légy üdvözölve Szentendrén” című nótáját élőben adta elő, mely a projekt hivatalos dala is egyben. Ezzel a dallal a helyi ifjúság is méltóképpen búcsúztathatja kedvenc közösségi találkozóhelyének jelenlegi látképét, és köszöntheti az újat, mely minden bizonnyal éppúgy a szívükhöz nő majd, mint a mostani.

„Megújul mintegy két és fél kilométer hosszan Szentendre belvárosának gátszakasza, amelynek részeként – az országban eddig egyedülálló módon – mobil árvízvédelmi fal védi majd az óvárost több mint háromszáz méter hosszúságban” – mondta Dietz Ferenc polgármester a projektről tartott pénteki sajtótájékoztatón a városban.

Az 1,3 milliárd forint összköltségű projekt a Szentendre 1000 év+ program keretén belül, teljes egészében európai uniós támogatásból valósul meg, a munkálatok a jövő héten kezdődnek meg és 2013 szeptemberére fejeződnek be.
A polgármester elmondta: az új gát koronamagassága 1,35 méterrel kerül a jelenlegi mértékadó árvízszint fölé, és ezzel megvalósul Szentendre kiemelt célja: a történelmi óváros védelme.
„A jelenlegi gáttest az 1965-ös nagy árvizet követően rohamtempóban épült meg, s a 2006-os nagy áradás után elvesztette védképességét” – idézte fel.

A mostani beruházás során a belvárosi gátszakasz több mint 2,5 kilométeres szakaszon újul meg, ezen belül 333 méter hosszan (a Péter Pál utcától a Bem utcáig) olyan mobil árvízvédelmi fal létesül, amely az országban ez idáig egyedülálló. A Magyarországon különlegesnek számító fejlesztés Európában már bevált megoldás, hasonló működik Ulmban vagy Linzben. A mobilgát nemcsak technikai, hanem idegenforgalmi értelemben is hatalmas újítás – tette hozzá a polgármester. Kiemelte, hogy ennek a megoldásnak köszönhetően közvetlen, élő kapcsolat alakul ki a Dunával, hiszen a régi, az utca szintje fölé magasodó földgát „elzárta” a várost a folyótól. Ugyanakkor a Duna felől is különleges városkép fogadja majd az utazókat, emellett ügyeltek arra is, hogy a kajakozók, kenuzók számára is kedvezően alakítsák ki a partot.

A távolabbi tervekről szólva Dietz Ferenc elmondta: a város folyamatosan pályázik, hogy a Dunakorzó teljes egészében újjáépülhessen, „hiszen csak a megszépült parttal lehet teljes a látvány”.
A műszaki részleteket ismertetve a polgármester közölte: az 1,8 méter magas befogadó szerkezet 2,4 méterig bővíthető, a teljes mobil szakasz 8 óra alatt szerelhető össze. A földgát kivitelezését a Swietelsky-KÖTI-VIÉP konzorcium végzi, míg a mobil árvízvédelmi falat az IBS valósítja meg, a gátat Nagy László nemzetközileg elismert szakember tervezte.

Székely Csaba, a Swietelsky Magyarország Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: maximális biztonságra törekednek. A bontási munkálatok szakaszosan zajlanak, és a cég szerződésben vállalta, hogy 24 órán belül visszaállítja a jelenlegi védképességet, emellett „haváriaterv” is készült.

BIZTONSÁGOS KÖZELSÉGBEN – A gátépítés nyitórendezvényének prezentációja

A „Velünk élő gát” kiállítás képei

[fbphotos id=461303060570581]

A gátépítés nyitórendezvényének képei

[fbphotos id=461283530572534]