2020. október 28., 20:03
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

2020. október 18-án, a magyar festészet napján megnyílt Pirk János életmű-kiállítása. Az ismert művek mellett, számos alkotás a restaurálást követően először látható a művészről elnevezett szentendrei múzeumban.

A Pirk család, Szentendre Város Önkormányzata és a Ferenczy Múzeumi Centrum mellett, több nagylelkű támogató is segítette a kiállítás megvalósítását. A Kulturális Bizottság 30.000 Ft-tal támogatta a megnyitót, melyből a hangosítást biztosították a szervezők. A Ferenczy Múzeumi Centrum a kiállítás és a megnyitó szervezésében, valamint kivitelezésében segített.

Az ünnepélyes megnyitón Fülöp Zsolt polgármester mondott köszöntőt.
A járványhelyzetre tekintettel, az eseményt a múzeum udvarára helyezett kivetítőről is figyelemmel kísérhették az érdeklődők.

A Pirk János életművét bemutató emlékkiállítás november 22-ig látogatható, hétfő kivételével, naponta 10-16 óráig.

A kiállításhoz kapcsolódó programok:

  • Tárlatvezetést tart 2020. november 7-én 15:00 órai kezdettel Pirk László és dr. Bodonyi Emőke.
  • Beszélgetéssel egybekötött tárlatvezetés lesz november 14-én 15:00 órától és november 22-én 15:00 órától: dr. Bodonyi Emőke beszélget Pirk Veronikával és Pirk Lászlóval.
  • November 15-én vasárnap 17:00 órától önismereti foglalkozást tart Boros Luca meseterapeuta.

A Pirk Múzeumról: 2008-ban kezdődött meg a szentendrei belvárosi ingatlan felújítása és múzeummá alakítása. Bár a munkálatok nem fejeződtek be, a hagyatékot gondozó Pirk család az életművet áttekintő kiállítás első megrendezésével kívánja bemutatni az eltelt időszakban elért eredményeket. Számos alkotás a restaurálásukat követően most először látható az ismertebb olajfestményekkel és akvarellekkel együtt. A Pirk család és a Szentendrei Önkormányzat mellett nagylelkű támogatók is segítették nemcsak a kiállítás megvalósítását, hanem az épület és belső tereinek impozáns átalakítását.

Pirk János (1903–1989) hét évtizedet átívelő munkássága Szatmárnémeti tanyavilágából indult. Ezt követően a művész Nagybányán, Budapesten, Rómában, Párizsban, Gödöllőn és végül a legteljesebb otthont nyújtó Szentendrén alkotott. A természet és az emberi sorskérdések a legközvetlenebb módon kerültek összefüggésbe a festészet klasszikus értékeit mindig tiszteletben tartó, és megújulni kész páratlan életműben.

Fotó: Deim Balázs