2023. december 12., 14:23

A kormány döntése értelmében korábbinál kevesebb HÉV-szerelvény közlekedik a szentendrei HÉV vonalán, így várhatóan a 11-es főút mellett a HÉV vonalon is nő majd a zsúfoltság, illetve az M0 teljes szakasza is fizetős lesz. Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere a MÁV-HÉV vezérigazgatójának írott levélben a térségben élők érdekében a járatritkításról szóló döntés felülvizsgálatát sürgette.

Annyira nem bírja működtetni az állam a HÉV-eket, hogy járatritkítást terveznek több vonalon januártól – adta hírül Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester.

A főváros vezetője emlékeztetett, hogy a HÉV vonalak működtetését még Tarlós István főpolgármester idején adták át az államnak. Azóta ígértek új járműveket, felújítást, de ezekből semmi nem lett. 

Karácsony Gergely arról is írt, hogy a MÁV-HÉV tájékoztatása szerint a járatritkításra járműhiány miatt kerül sor, majd a főpolgármester hozzáteszi, az elöregedett járműpark felveti annak lehetőségét, hogy a meghibásodások miatt újabb ritkításokra kerül sor.

Frissítés: A MÁV az ügyben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az elöregedett járműállomány alkatrészellátásának problémái miatt, illetve mert a kormány forráshiány miatt leállította a tervezett 54 új HÉV-szerelvény beszerzését, a vasúti szolgáltató átszervezte a szentendrei és ráckevei HÉV menetrendjét. Ennek értelmében a szentendrei vonalon a csúcsidőben több, azon kívül viszont kevesebb szerelvény közlekedik majd.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy kormányzati ciklusról kormányzati ciklusra – az ígérgetések ellenére – egyre korszerűtlenebb, lepusztultabb járműparkkal, romló szolgáltatási színvonalon kénytelen utazni naponta 116 ezer utas hazánk legforgalmasabb elővárosi kötöttpályás vonalán, a szentendrei HÉV-en” – olvasható abban a levélben, amelyet Fülöp Zsolt Nagy Gábornak, a MÁV-HÉV Helyiérdekű Vasút Zrt. vezérigazgatójának küldött. Szentendre polgármestere kifogásolta, hogy a járatritkításról sem Szentendre önkormányzatával, sem a térség más, az itt élők által megválasztott önkormányzati vezetőjével nem volt semmiféle egyeztetés. Mindezek alapján a döntés sürgős felülvizsgálatát sürgette. A levél teljes terjedelmében ITT olvasható.