2016. május 9., 12:09

Avagy Kistérségi Környezetvédelmi Vetélkedő Izbégen

Immár nyolcadik alkalommal mérkőztek meg kistérségünk 5 iskolájának diákjai a Föld Napja apropóján április 21-én az Izbégi Általános Iskolában. A vetélkedőt 8 évvel ezelőtt hívta életre tanári karunk. Az évek során változott a verseny témája, ugyanis egyre inkább áttevődött a hangsúly a honismeret-környezetvédelem témakörről a fenntarthatósági ismeretek felé. A technikai fejlődés pedig magával hozta az előzetesen elkészítendő prezentációs munkák beillesztését az egész délelőttöt átívelő feladatsorozatba. Az Izbégi iskola mára egy kiforrt vetélkedővel rendelkezik, ahol a stílus, a színvonal már ismert és elismert, mégis elmondhatjuk, hogy évről-évre megújult versennyel állunk a vendég-iskolák csapatai és felkészítő tanárai elé.

Idén úgy gondoltuk, hogy a párizsi klímakonferencia, az intelligens (smart) városok, valamint a kistérségünk hulladék-gazdálkodásának témáját járjuk körbe. A 4 fős – 7. és 8. évfolyamba járó diákokból álló – csapatok a legkülönfélébb feladatokkal találkoztak, úgymint idegen nyelvi (angol-német), matematikai, földrajzi, kreativitást és kézügyességet igénylőkkel. A versenyfeladatok alapját az előzetes forrásanyagok képezték, újságcikkek és egy klímaváltozással kapcsolatos film. A nap fénypontját mindig a diákok saját prezentációja jelenti. Szintén előre megadott témában kellett gondolkodni, de a megvalósításban szabad kezet kaptak a versenyzők. Ezek a munkák évről-évre egyaránt lenyűgözik mind a szakemberekből álló 3 fős zsűrit és persze minket, pedagógusokat is. Ötleteik – melyet a 20 évvel későbbi Szentendréről fejtettek ki – nemcsak megvalósítható jó elgondolásoknak bizonyultak, de azt is elénk tárták, hogy ez a hamarosan felnőtté váló fiatal generáció igényli a smart városok technikai megoldásait. Mindezzel egyértelművé tették a hallgatóság számára, hogy mindnyájan egy élhető, fenntartható városban kívánnak élni. Úgy gondolom, ez egy fontos üzenet városunk vezetői számára, amit érdemes szem előtt tartani. Ez a verseny – bízom benne, hogy a leírtak ezt alá tudták támasztani – hasznos tudással gazdagítja diákjainkat, elmélyíti bennük a fenntarthatósági ismereteket, felkészíti őket a jövő kihívásaira, a közös célok eléréséért pedig együttes munkálkodásra ösztönöz. A problémák-tól való elfordulás helyett az azokkal való mielőbbi szembenézésre buzdít, és megerősíti bennük, hogy joguk van tiszta és élhető környezetben élniük. Akár ott, ahol felnőnek.

Az ENSZ főtitkárának – a címben is idézett – szavait magáénak érezve fáradozik közel egy évtizede iskolánk tanári kara, hogy ezzel a nagyszabású vetélkedővel kistérségünkben vigye a fenntarthatóságra nevelés képzeletbeli fáklyáját. Ezúton köszönöm meg Kollégáim munkáját!

Versenyünk évről-évre történő megrendezésében elmaradhatatlan szerepe van Szentendre Város Önkormányzatának, hiszen anyagi támogatása elengedhetetlen a színvonalas ajándékok biztosításához. Az említett színvonalat garantálja még évről-évre a zsűribe felkért szakemberek munkája is. Ezt a feladatot idén Kudett Krisztina, önkormányzatunk környezetvédelmi referense, Puppán György a REC, valamint Molnár János a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. részéről látták el. Szeretném intézményünk köszönetét ezúton is kifejezni a kapott segítségekért!

A vetélkedőről iskolánk honlapján (www.izbegisuli.hu) is tájékozódhat minden kedves érdeklődő. Bízunk benne, hogy az eddig vendégül látott iskolák jövőre is megtisztelnek részvételükkel, kistérségünk többi iskoláját pedig e sorok útján is invitáljuk a jövő évi áprilisi találkozóra nálunk, Izbégen.

Novákné Tóth Krisztina
földrajz-német-környezetvédelem tanár, a Kistérségi Környezetvédelmi Vetélkedő szervezője

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
hét 11

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 11

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.