2022. március 25., 13:12
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A hazai választások történetében először az országgyűlési választással egy időben, közös eljárásban országos népszavazást is tartanak április 3-án. Részvételre jogosult mindenki, aki az országgyűlési választáson részt vehet, a népszavazás kérdéseire is a lakcím szerint kijelölt szavazókörben, az országgyűlési voksolással egy időben adhat választ a szavazópolgár.

Magyarország köztársasági elnöke a Kormány által kezdeményezett, gyermekvédelminek nevezett népszavazás kérdéseiben 2022. április 3. napjára tűzte ki az országos népszavazást.

A népszavazást az országgyűlési választással egy napon, közös eljárásban bonyolítják le. A szavazólapon négy kérdés szerepel majd, melyekre az igen és a nem válaszlehetőségeket lehet megadni.

Népszavazás és országgyűlési választás közös eljárásban

A népszavazáson mindenki részt vehet, aki az országgyűlési képviselők választásán választó. Jelenleg mintegy 8 millió 220 ezer választópolgár jogosult a szavazásra.

Az országos népszavazáson az országgyűlési választásokkal megegyező módon lehet részt venni. Elsődlegesen a lakcím szerinti szavazókörben lehet szavazni, az országgyűlési képviselőválasztással egyidőben, külön szavazólapon.

Népszavazás és országgyűlési választás: közös névjegyzék, külön-külön rubrika; egy boríték, külön szavazólapok

Az országgyűlési választásra és a népszavazásra vonatkozóan közös értesítő került kiküldésre, ami minden szükséges információt tartalmaz. Az értesítő tájékoztató jellegű, a szavazásra nem szükséges elvinni. Szavazni a személyazonosság igazolásával lehet.

Az országgyűlési választás és a népszavazás lebonyolításánál egy, közös névjegyzéket használnak, azonban azt két helyen, külön-külön kell aláírni azoknak, akik mind a választáson, mind a népszavazáson voksolni szeretnének.

A névjegyzéken külön rubrika van a népszavazásra és külön rubrika szolgál az országgyűlési választásra. Aki csak az egyik választáson akar részt venni, annak lehetősége van erre. Ebben az esetben csak az általa igényelt szavazólapot kapja meg, és a névjegyzéket is csak egy helyen kell aláírnia.

Akik mindkét voksoláson részt vesznek, azoknak összesen három lepecsételt szavazólapot kell kapniuk: egyiken pártlistára, másikon egyéni választókerületi jelöltre lehet szavazni, a harmadikon a népszavazási kérdésekre lehet válaszolni. (A nemzetiségi szavazóként regisztráltak a pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhatnak.)

Az országgyűlési és a népszavazási szavazólapot is egy, közös borítékba lehet tenni és ugyanabba az urnába kell bedobni. Belföldi szavazásnál a boríték használata nem kötelező, a szavazólapok közvetlenül is az urnába dobhatók.

Az átjelentkezéssel és külképviseleten szavazóknak viszont kötelező a boríték használata, nekik a szavazólapjaikat külön e célra rendszeresített zöld borítékba kell tenni, és azt lezárva kell az urnába dobni. Fontos, hogy az átjelentkezéssel és a külképviseleten szavazók szavazata csak zöld, lezárt borítékban az urnába dobva érvényes!

A népszavazás négy kérdése egy szavazólapon fog szerepelni.

Az országos népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

Gyakran ismételt kérdések, fontos információk részletesen a választás és a népszavazás lebonyolításáról a valasztas.hu-n.

Forrás: https://vtr.valasztas.hu/, https://gyermekvedelminepszavazas2022.hu/
Borítókép: Megérkeztek a Pest megye 03. sz. Országgyűlési Egyéni Választókerületének szavazólapjai a szentendrei Városházára