2021. február 17., 18:59
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fülöp Zsolt Szentendre polgármestere is hivatalos volt arra az egyeztetésre, melyet Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter hívott össze február 17-ére.
A találkozón huszonnégy, 25 ezer fő feletti település polgármestere vett részt.
A városvezetők nem kaptak választ arra, hogy a kormány hogyan kívánja kompenzálni településeiket az elmúlt egy év bevételkiesései, azon belül is kiemelten az elvont iparűzési adóbevételeik miatt. A miniszter ígéretet tett arra, hogy több minisztérium vizsgálja majd a kompenzáció szükségességét és mértékét. Ezzel eldőlt az is, hogy nem lesz döntés a kompenzációról Szentendre város költségvetésének elfogadása előtt.

Gulyás Gergely részletes tájékoztatást adott az ország gazdasági helyzetéről – hangsúlyozva, hogy a kormány a gazdaság beindítására, munkahelyek teremtésére koncentrál és ebben közös teherviselést vár el az önkormányzatoktól. A polgármesterek hiába ecsetelték a kormányzati elvonások miatt a települési önkormányzatok súlyos finanszírozási gondjait, hiába tették meg konkrét javaslataikat, Gulyás Gergelynek nem volt felhatalmazása, hogy ezekre válaszoljon, hogy bármilyen ígéretet is tegyen.

A találkozóra hívott polgármesterek azt kérték, hogy a kormány egyrészt kompenzálja az iparűzési adóból származó bevételkiesést ugyanúgy, ahogy a kisebb lélekszámú településeknél, másrészt, hogy az elvont és helyben befizetett gépjárműadót is juttassa vissza az önkormányzatoknak. Mindezek mellett megfogalmazták, hogy a kormány kártalanítsa a településeket a védekezési többletkiadások miatt.

Nem kaptak választ a polgármesterek arra a kérdésükre, hogy milyen alapon döntött a kormány úgy, hogy a 25 ezer fő alatti önkormányzatokat teljes kompenzációban részesíti – függetlenül pénzügyi helyzetüktől –, míg az ennél nagyobb lélekszámúak egyedi elbírálás alá esnek. Az a kérdés is megválaszolatlan maradt, hogy mi indokolta a megyei jogú városok közül a kormánypárti vezetésű települések kötetlen felhasználású, 1,4 milliárd forintos támogatását.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a 25 ezer fő feletti települések helyzetét egyenként fogják elemezni a Pénzügyminisztérium, a Belügyminisztérium, valamint a Miniszterelnökség illetékesei – megvizsgálva a kompenzáció indokoltságát és megállapítva annak mértékét. Elhangzott, hogy a kompenzáció során az égetően szükséges beruházások is figyelembe vehetők lesznek. Az egyedi elbírálásokat március végégig kívánják lezárni.

A miniszter által az egyeztetésen bejelentett határidő azt jelenti, hogy Szentendre város költségvetésének elfogadása előtt nem lesz ismert, hogy egyáltalán kap-e kompenzációt a város, és ha kap, mennyit.