2024. március 28., 17:12

Először tavaly ősszel, majd néhány héttel ezelőtt ismét a figyelem középpontjába került az Izbég városrészen, a Bükkös patak túloldalán tervezett lakópark, amely ellen többen is tiltakoztak. Az önkormányzat a legutóbbi SZÉSZ módosításával elment addig a határig, ameddig a lehetőségek engedték, így 64 lakás helyett csak 22 lakás épül a területen.

Az érintett terület évtizedek óta az Óbuda tsz. tulajdonában volt, kérésükre az önkormányzat 2000-ben belterületbe vonta az ingatlant, miután a termelőszövetkezet idősek otthonát szeretett volna építeni, amire azonban végül nem került sor. A területre vonatkozó szabályozást – vagyis hogy milyen épületek és milyen számban épülhetnek az ingatlanon – először 2011-ben, majd 2017-ben az előző képviselő-testület idején módosították. Az utóbbi értelmében a területen 64 lakás lehetett volna építeni. Miután a város jelenlegi vezetése szerette volna lassítani a népesség növekedését, és mert látta a terület iránti érdeklődést, 2021 júniusában változtatási tilalmat rendelt el. 2022 októberében pedig Szentendre Építési Szabályzatát (SZÉSZ) módosítva a testület úgy döntött, hogy a területen legfeljebb 22 lakás épülhessen – ezzel a változtatási tilalom is érvényét vesztette –, és ehhez igazították az előírásokat. Vagyis a beépítési százalék terepszint felett 25 százalékról 20 százalékra, terepszint alatt 35 százalékról 20 százalékra, a maximális épületmagasság pedig 7,5 méterről 5,5 méter csökkent, a minimális zöldfelületet aránya pedig 50 százalékról 60 százalékra nőtt. 

Időközben a terület új tulajdonoshoz került, amely az önkormányzattal folytatott tárgyalásokon elfogadta, hogy a korábban tervezett 64 lakással szemben csak 22 lakást épít az ingatlanon. És bár érthető a lakossági igény, hogy ne bővüljön a városrészben az ingatlanok száma, nem várható el az új tulajdonostól, hogy teljesen lemondjon a lakások építéséről, hiszen éppen ebből a célból vásárolta a területet. A legutóbbi a SZÉSZ módosítással az észszerű kereteken belül addig ment el az önkormányzat, ameddig csak tudott, és ameddig a lehetőségek engedték.