2023. március 31., 14:29

A Magyar Géniusz Program keretében a Ferenczy Múzeumi Centrumban hiánypótló gyűjteményes kiállítás nyílt A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel. A Ferenczy Múzeum megújult, látogatóbarát tereiben múzeumshop és ISBN szakkönyvbolt is várja az érdeklődőket. 

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum egyedülálló, több mint tízezer darabból álló képzőművészeti gyűjteményéből válogató tárlat olyan kiemelkedő műveket mutat be, melyek már régóta nem voltak kiállítva, valamint a gyűjtemény új szerzeményeiből nyújt válogatást. Egyidejűleg láthatunk alkotásokat napjaink kiemelkedő kortárs képzőművészeitől és a 20. század meghatározó szentendrei alkotóitól. A kiállítás célja, hogy elrugaszkodjon a múzeumok tradicionális művészettörténeti témák vagy izmusok szerinti osztályozásától, helyette új felfedezések és váratlan kapcsolatok sokaságát kívánja nyújtani.

Szentendre és a szentendrei művészek

A kiállítás alapgondolata: megmutatni, hogyan látják, milyen művészi eszközökkel mutatják meg Szentendrét a 20. és 21. század művészei. Az első két teremben a szentendrei művészeket, a Ferenczy-családot, a Nagybányai Művésztelep után Szentendrén létrejött  Szentendrei Művésztelep alkotóinak munkáit mutatják be. A harmadik teremben Kaszás Tamás installációi Vajda Lajos montázsaira
reflektálnak, a következő termekben Vajda Lajos követőinek munkássága látható, majd konstruktivista alkotások következnek. Külön szekció foglalkozik a 80-as évek underground művészeivel. Napjaink gyűjteményezési irányait mutatja be az utolsó szekció, ahol a Szentendrei Grafikai Műhelyben készült szitanyomatok láthatók.
Az alkotásokban való elmélyülést a korabeli újságcikkek, érdekességek, videók könnyítik meg, ez utóbbiak szövegét a József Attila-díjas Kemény István írta.
Az ötéves tárlatot időszakonként újrarendezik, a képzőművészet mellett a Ferenczy Múzeumi Centrum gazdag helytörténeti, irodalmi, néprajzi és régészeti gyűjteményeivel is megismerkedhetnek a látogatók.

Fények, arculati elemek, új látogatói irány, közösségi terek

A Magyar Géniusz Programban megvalósult átalakítások a külső és belső tereket is érintették. A homlokzat új kandelábersora látványos esti fényekbe öltözteti az egykori Pajor-kúria épületét. A látogatók az utcai főkapun az épület hangulatos belső udvarán át jutnak az új információs pultig és a kiállítóterekbe.
Megújult információs táblák, matricák, egyedi tervezésű piktogramrendszer fogadja a látogatókat. A kiállítótér folyosójának falain Wolsky András képzőművész A rejtőzködő rend dinamikája II. című térfestészeti munkáját láthatjuk. A közösségi terek új bútorai barátságos helyszínt teremtenek a beszélgetéshez.

ISBN könyvesbolt és múzeumshop

A kiállítás megnyitásával egyidejűleg a Ferenczy Múzeum megújult tereiben múzeumshop és ISBN szakkönyvbolt nyílt. A múzeumshop igényes tervezésű ajándéktárgyain a helyi képzőművészek motívumai köszönnek vissza. Az új ISBN könyvesbolt polcairól művészeti és fotóalbumokat, folyóiratokat, ritkaságokat, funzinokat választhatunk és a hangulatos olvasósarkokban belelapozhatunk a különleges kiadványokba.

Programok

A kiállításhoz kurátori tárlatvezetések, múzeumpedagógia foglalkozások, művészet- és meseterápiás alkalmak kapcsolódnak. Szintén a Ferenczy Múzeumban kap helyet Ott Anna áprilisban induló, új könyvklub-sorozata #olvass címmel, valamint innen indulnak a népszerű Múzeum Korzó várostörténeti, régészeti, művészeti séták.

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)
Válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből
A kiállítás 2028. március 26-ig, csütörtöktől vasárnapig, 10 és 18 óra között tekinthető meg a Ferenczy Múzeumban (Kossuth Lajos u. 5.).
Kurátor: Danka Zsófia, Kigyós Fruzsina, Prosek Zoltán

Fotók: Deim Balázs

« 2023. november » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
ked 28

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
ked 28

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.