2023. július 19., 11:50

Beüzemelték a „Generali a Biztonságért Alapítvány” által meghirdetett – szavazatokkal eldöntött – versenyen nyert okoszebrát a papszigeti Sparnál lévő gyalogátkelőhelyen. Az országban mintegy ötven ilyen gyalogátkelőhely van, telepítésük óta ezeken a helyeken nem történt gyalogosgázolás. 

Tavaly az Alapítvány azt kérte a web-oldalukat felkeresőktől, hogy a rendőrségi baleseti statisztikák alapján összeállított 13-as listából arra szavazzanak, amelyet a legveszélyesebbnek tartanak. A papszigeti Sparnál lévő gyalogátkelő „győzött”.

A baleseti statisztikák szerint évente átlagosan mintegy ezer embert gázolnak el a zebrán. A Generali a Biztonságért Alapítvány és a SafeCross okoszebra rendszert kifejlesztő Pearl Enterprises Kft. projekt célja, hogy az okoszebra rendszer elterjesztésével biztonságosabbá tegyék a gyalogosok közlekedését. Az első okoszebra beüzemelése óta eltelt 2535 nap alatt az okoszebrákon egyetlen helyen sem volt gyalogosbaleset – olvasható a fejlesztők weboldalán. Tavaly már ötven ilyen zebra volt az országban.

Az előzetes információkkal ellentétben nem nyomógombbal, hanem kamerákkal működik a zebra, ami azt jelenti, hogy ha a gyalogátkelőhöz érkezik valaki, akkor azt a kamerák és szenzorok érzékelik. Ettől működésbe lépnek a burkolatba telepített nagy fényerejű és nagy teherbírású LED-es prizmák, amelyek villogással hívják fel a gépjárművezetők figyelmét a gyalogosokra. A prizmák kialakításuk és az alkalmazott LED technológia miatt egyaránt jól láthatóak mind a nappali, mind az éjszaki és mind a korlátozott látásviszonyok mellett.