2023. szeptember 8., 14:59

Budapest regionális versenyképességét, a fővárosban és az agglomerációban élők életminőségét tovább rontja a kormány azzal, ha leállítja vagy halogatja a központi régió egészét érintő közlekedési infrastruktúra beruházásokat. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a döntés felülvizsgálata érdekében közvetlen egyeztetést sürget a kormány illetékeseivel. A tervezett beruházások esetleges megakasztása, elhalasztása akkor, amikor a kormány újabb és újabb jelentős, száz és ezer milliárdos nagyságrendű extrakiadásokat vállal, elfogadhatatlan – hangsúlyozza a MÖSZ Agglomerációs Tagozatának elnökeként a dokumentumot jegyző szentendrei polgármester.

KÖZLEMÉNY

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége Agglomerációs Tagozatának közleménye a kormány 422/2023. (IX. 5.) Korm. rendeletéről, amely hatályon kívül helyezi a főváros és a budapesti agglomeráció számos közlekedési fejlesztéséről szóló kormányrendeleteket

A 2023. szeptember 5-én, kedden késő este a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet számos budapesti és a fővárosi agglomerációs közlekedési beruházást töröl, ami tovább nehezíti az ott élők életét.

Az M0 fővárosi körgyűrű teljes hosszának – benne a Megyeri híd – fizetőssé tétele, a Budapestet elkerülő déli vasúti beruházások, a csepeli és ráckevei HÉV vonal, budapesti vasúti pályaudvari rendszer fejlesztésének, valamint a Millenniumi Földalatti Vasút fejlesztésének és korszerűsítésének leállítása lehetetlenné teszi az agglomeráció, illetve a főváros közlekedési problémáinak megoldását. Ugyancsak nehezíti a térségben élők helyzetét, hogy elmarad az új budapesti híd megépítése, valamint az elővárosi vasútvonalak fejlesztése, ahogy az eszközváltási pontok, a P+R és B+R parkolók létesítésének leállítása szintén.

Mindenkinek tisztában kell lenni azzal, hogy a főváros és a budapesti agglomeráció közlekedési rendszerét csak egységes elvek alapján a kötöttpályás és a közúthálózat összehangolt fejlesztésével lehet megoldani, ami a kormány mostani döntésével lehetetlenné vált. Pedig a fejlesztésre vonatkozó tervek elkészültek. Az emberek életminőségét közvetlenül érintő tervezett beruházások esetleges megakasztása, elhalasztása akkor, amikor a kormány újabb és újabb jelentős, száz és ezer milliárdos nagyságrendű extrakiadásokat vállal, elfogadhatatlan. Nem lehet egyetlen kormányrendelettel kukába dobni egy jól kidolgozott elképzelést, és tovább nehezíteni a térségben élők mindennapjait. Együttes gondolkodásra van szükség, ezért a Magyar Önkormányzatok Szövetsége azt kéri a kormánytól, gondolják át újra a döntésüket, és vonják be az érintett települések vezetőit, az országos önkormányzati érdekszövetségeket, valamint a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanácsot (BAFT) egy mindenki számára elfogadható megoldás kidolgozásába.

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, a MÖSZ Agglomerációs Tagozatának elnöke
További információ:kommunikacio@ szentendre.hu

(Borítókép: Isza Ferenc / Szentendre.hu)