2020. április 17., 10:05

Ugyan a Szentendre Barátai Egyesület felajánlotta, hogy kétszázezer forint értékben biztosít védőfelszerelést a Hulladékudvar munkatársainak, ill. a szolgáltatást igénybe vevő szentendreieknek, hogy – az óvintézkedések betartása mellett – ismét kinyithasson a Hulladékudvar, de a Polgármester által kezdeményezett egyeztető videokonferencián nem jelent meg képviselőjük. 

…………………………….
? a járvány miatt speciális létszámgazdálkodás a Városi Szolgáltatónál
? a dolgozók egy csoportja önkéntes karanténban, szigorú ellenőrzés mellett, hogy ne fertőződjenek meg
? VSZ munkatársai fokozottan kitettek a megfertőződésnek, ha valaki megbetegszik, helyébe léphet a karanténban lévő munkatárs
? így a legsúlyosabb járványügyi helyzetben is biztosítani tudja a Városi Szolgáltató a háztartási hulladék elszállítását
…………………………….

A Szentendre Barátai Egyesület levelére reagálva Fülöp Zsolt polgármester  – Mandula Gergely, a Városi Szolgáltató vezetőjével – videokonferenciára invitálta az Egyesület képviselőjét, Benes Edvárdot. Aki azonban, habár előzőleg visszaigazolta a részvételt a megbeszélésen, mégsem jelent meg az online beszélgetésben.  Ezek után a Polgármester – megköszönve a felajánlást –, levélben indokolta meg, hogy miért nem tudják jelenleg a város számára biztosítani ezt a szolgáltatást.

A válasz lényege egyszerű: pillanatnyilag nincs erre kapacitás. Ugyanis speciális létszámgazdálkodásra kényszerült a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. Más, hasonló szolgáltatási körrel rendelkező cégek gyakorlatát, tapasztalatát figyelemmel kísérve arra jutottak, hogy a dolgozók egy csoportjának mindig önkéntes karanténban kell lennie, szigorú ellenőrzés mellett, hogy ne fertőződjenek meg. Ők a tartalék, vagyis ha az éppen munkában lévők közül megfertőződik valaki, akkor a helyükbe tud lépni másik munkatárs.

Könnyű belátni, hogy a hulladékszállítással foglalkozó munkatársak – az óvintézkedések betartása, a védőfelszerelések ellenére – fokozottan kitettek a megfertőződésnek. Ha egyszerre, vagy nagyjából egy időben több munkatárs is megfertőződik, akkor olyan – járványhelyzetben különösen nagy fontosságú – feladatnak, mint a lakossági hulladék elszállítása nem tudnak eleget tenni.  Járvány esetén megkülönböztetetten védendők a Városi Szolgáltató munkatársai, mert kiemelten fontos szolgáltatásokat nyújtanak, pl. a közétkeztetés és a hulladékszállítás biztosítása.

A feladatok rangsorolása tekintetében elsődleges, hogy a legsúlyosabb járványügyi helyzetben is biztosítani tudja a Városi Szolgáltató a háztartási hulladék elszállítását, ill. ahogy a helyzet lehetővé teszi, a lehető leghamarabb, akár szakaszosan is, újra nyitni a hulladékudvart.

A nehézségek ellenére a szokásos tavaszi zöldhulladék-gyűjtés márciustól, április elejéig a város teljes területén megtörtént.  Az időközben, késve kirakott zöld hulladékok elszállítását már megszervezték. Továbbra is folytatódik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, valamint a szelektív gyűjtőszigetek folyamatos ürítése.

A polgármester levelében sajnálatát fejezte ki, hogy Benes Edvárddal, a Szentendre Barátai Egyesület elnökével egyeztetett videokonferencia az elnök lemondása miatt nem jöhetett létre.  „A személyes megbeszélés reményeim szerint közelebb hozta volna álláspontjainkat a szentendrei hulladékudvar helyzetét illetően, hiszen céljaink megegyeznek: felelős döntések meghozatala mellett biztosítani valamennyi szentendrei lakos egészséghez és tiszta környezethez fűződő jogát, még ebben a koronavírus-járvány sújtotta helyzetben is” – írta a polgármester.
A levélváltás itt olvasható:

Benes Edvárd, Szentendre Barátai Egyesület elnökének levele >>
Fülöp Zsolt polgármester válaszlevele Szentendre Barátai Egyesület elnökének >>

 

 

 

 

 

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
sze 06

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 06

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.