2020. március 17., 15:01
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

MIÉRT CSAK KARANTÉN AZ ESETLEGES FERTŐZÖTTEKNEK, ÉS MIÉRT NEM AZONNALI SZŰRÉS?
A magyar protokoll azt írja elő, hogy a tünetmentes, lehetséges (a koronavírus által leginkább fertőzött területen járt, vagy koronavírusos személlyel szoros kapcsolatban volt) fertőzötteket 14 napig megfigyelik. A WHO mai (03. 17.) sajtótájékoztatóján azt ajánlotta minden kormánynak, hogy minél több tesztet végezzenek el, a szervezet álláspontja szerint ez a koronavírus-járvány megállításának ez a leginkább sarkalatos pontja.

Március 16-tól változott a magyar protokoll, most már azokon a betegeken is elvégzik a koronavírus tesztet, akik kórházi kezelésre szorulnak, lázasak, súlyos akut légúti fertőzésben szenvednek – és esetükben ezeket a tüneteket semmilyen különösebb körülmény (utazás, fertőzött személlyel való kapcsolat) nem indokolja. Eddig csak akkor végezték el a koronavírus tesztet  egy akut légúti fertőzésben szenvedő betegnél, ha a magas láz, súlyos panaszok mellett, a tünetek kezdetét megelőző 14 napban a koronavírus által leginkább fertőzött területen járt.

A WHO legfrissebb álláspontja szerint minden koronavírus-gyanús esetet tesztelni kellene, a pozitív eseteket elkülöníteni, és tesztelni mindenkit, aki az előző két napon kapcsolatba került az illetővel. Amennyiben nincs elegendő lehetőség a kórházi ellátásra, és amennyiben nincs szó súlyos esetről, megfelelő lehet a beteg otthoni ellátása is, viszont a fertőzött személynek nem szabad ugyanabban a szobában feküdnie, ahol a háztartása egészséges tagja is tartózkodik, és a családból egy, lehetőség szerint jó állapotban lévő tagját kell kijelölni az ápolásra, hogy csak ez az egy személy érintkezzen a beteggel.

 

Forrás: BBC, index.hu, napi.hu, atv.hu