2024. május 31., 17:03

A korábbi évekkel ellentétben, csak töredékét kapta a szokásos pályázati és minisztériumi támogatásoknak a Szentendrei Teátrum, ezért bizonytalanná vált az idei nyár programja. Az önkormányzat jelentős, 30 millió forintos extra támogatással segíti ki a Teátrumot a bajból.

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy július 26. és augusztus 24. között ismét megrendezzük a Szentendrei Teátrumot a Városháza udvarán – olvasható a Szentendrei Teátrum Facebook-bejegyzésében

A posztban a Teátrum vezetése külön köszönetet mond az önkormányzatnak és Fülöp Zsolt polgármesternek, mert azonnal segítségükre siettek, miután kiderült, a korábbi éveknél sikertelenebbek voltak a Szentendrei Teátrum minisztériumi pályázatai: „A Városháza gyors reakciója és támogatása nélkül most nem tudnánk azzal a jó hírrel szolgálni Önöknek, hogy – ha minden jól alakul –, június 26-án bejelentjük részletes műsorunkat, és elindítjuk a jegyvásárlást.”

Lőrinczy György ügyvezető Fülöp Zsolt számára küldött levelében plusz támogatást kért az önkormányzattól. Ennek oka, hogy a korábbi évekkel szemben a „minősítéssel nem rendelkező szabadtéri színházak” pályázaton mindössze 5 millió forint támogatást nyert a Teátrum. Egyedi miniszteri támogatást pedig szintén nem kapott az intézmény.

Így az idei nyár 40 milliós költségvetésének alig negyede, 10 millió forint állt rendelkezésre, amely az ötmillió forintos pályázati támogatásból és ötmillió forint saját forrásból tevődik össze. 

Fülöp Zsolt polgármester válaszleveléből kiderül, hogy polgármesteri hatáskörben eljárva, költségvetési átcsoportosítással kívánja biztosítani a Teátrum működéséhez szükséges 30 millió forintot, illetve hogy az ezzel kapcsolatos előterjesztést a képviselő-testület júniusi ülése elé terjeszti, remélve a képviselők támogatását.

(Borítóképünkön a 2022-es évad egyik emlékezetes előadása, a Bükkös patak partján. Forrás: Teátrum)