2016. november 7., 15:54
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

plakatMegbocsátás napja – Egy nap lelki terheink letételéért

A Görögkatolikus Metropólia szervezésében Ferenc pápa egy évvel ezelőtt indította útjára az irgalmasság szentévét, amelynek lezárására 2016. november 20-át jelölte meg. Csatlakozva a Szentatya szándékához és az egész egyetemes egyház által szervezett eseményekhez, a Görögkatolikus Metropólia a megelőző napra, november 19-ére a Megbocsátás napját hirdeti meg.

A Megbocsátás napját a görögkatolikus egyház azzal a szándékkal hívta életre, hogy megszólítsa azokat az embereket, akik életállapotuk következtében nem járulhatnak gyónáshoz, vagy valamilyen okból távol kerültek a gyónástól vagy netán magától az egyháztól is. A 2015 októberében megtartott, a családról szóló XIV. rendes püspöki szinódus után az irgalmasság szentéve különösen is ráirányította a figyelmünket ezekre a nehéz helyzetekre, amelyekben az egyháznak, a papoknak és minden keresztény embernek különösen is irgalmasnak kell lennie, és semmiképpen sem elutasítónak.

„A Megbocsátás napján ezt az irgalmat szeretnénk megélni és átadni. Az irgalmasságban és a megbocsátásban rejlő éltető, felszabadító erőre akarjuk ráirányítani a figyelmet. További célunk ezenfelül, hogy megszabadítsuk a gyónást és az egyházi személyekkel folytatott lelki beszélgetéseket az esetleges hozzájuk kötődő előítéletektől, rossz tapasztalatoktól, megmutatva azok emberséges, az életünket előrevivő, valódi oldalát” – fogalmaz a görögkatolikus egyház közleménye.

Az ország területén különböző településeken, több mint harminc helyen leülnek a fölszentelt atyák, hogy gyónásra vagy lelki beszélgetésre hívják a kereső embereket. Lehet, hogy ezen alkalommal is lesznek, akik nem kaphatnak föloldozást, de az őszinte, személyes, közvetlen beszélgetés akkor is sok kegyelmet fog közvetíteni számukra, hozzájárulva életük boldogulásához, lelki terheik letételéhez.

Nem mindenütt templomokban kínálják ezt a lehetőséget, sőt, nem is mindig egyházi intézményeikben, hiszen azt szeretnék, ha minél több embertársunkhoz eljutna ez a meghívás, ha minél több ember részesülhetne a meghallgatottság örömében, Isten és az Egyház szeretetének megtapasztalásában.

A Megbocsátás napja egy nap a ráérős gyónásra vagy lelki beszélgetésre, a meghallgatásra, a befogadásra, szerető ölelésre. Egy nap, amikor beszélgetésre várjuk azokat, akik régóta vágynak erre, de azokat is, akik talán hirtelen ötlettel veszik rá magukat, hogy most leüljenek egy pap mellé. Várjuk azokat, akik hiányolják a gyónás kegyelmét, valamint azokat is, akik még nem érzik át annak fontosságát. Várjuk azokat is, akik nem gyónni, hanem csak beszélgetni szeretnének. Egyszóval várjuk mindazokat, akik szeretnék megtapasztalni azt az éltető, erőt adó, felemelő, bátorító, szabadító, békét hozó felismerést, hogy átöleli őket az Isten.

A Megbocsátás napja minden településen vecsernyével (alkonyati istentisztelet) zárul, amelynek keretében levetítik a három hierarcha közös videóüzenetét.

„A megbocsátás, az irgalmasság gyakorlása, a gyónásra és lelki beszélgetésre való lehetőség biztosítása azonban nem szorítható egyetlen nap keretei közé, az év többi napján is életünk része kell, hogy legyen. Éppen ezért egyházunk további segítséget is kíván nyújtani ebben. A Megbocsátás napjára, november 19-ére külön ingyenesen elérhető segédanyaggal készülünk, valamint az esemény Facebook-oldalán (facebook.com/megbocsatasnapja) és hamarosan induló weboldalán, a nappal kapcsolatos hasznos információkon túl, a témát kibontó írásokkal, videókkal, tanácsokkal, folyamatosan megújuló tartalmakkal szolgálunk majd.”

Helyszínek:

BUDAPEST – Szent János Görögkatolikus Diákotthon (XIV. kerület, Ida utca 2.)

CSENGER – görögkatolikus templom (Kossuth Lajos utca 2.)

DEBRECEN – Istenszülő oltalma görögkatolikus székesegyház (Attila tér), Párizsi Udvar, Café La Seine (Debrecen, Péterfia utca 13-19.), Kossuth tér – faház, Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és AMI (Kossuth Lajos utca 44.)

DEMECSER – görögkatolikus templom (Ady Endre út 16.), városi bölcsőde (Iskola út 13.)

DUNAKESZI – görögkatolikus templom (Barátság út 2.)

DUNAÚJVÁROS – görögkatolikus templom (Kőris utca 15.)

EDELÉNY – görögkatolikus templom (Újtemplom u. 2–4.)

ENCS – görögkatolikus parókia (Váci Mihály utca 36.)

HAJDÚBÖSZÖRMÉNY – görögkatolikus templom és ifjúsági ház (Káplár Miklós utca 2.)

MÁRIAPÓCS – kegytemplom és környéke (Kossuth tér)

MISKOLC – Nagyboldogasszonyról nevezett görögkatolikus székesegyház (Búza tér)

NYÍRACSÁD – görögkatolikus templom (Kossuth Lajos utca 2.), Ligetalja Művelődési Ház (Kassai utca 6.)

NYÍRCSAHOLY – görögkatolikus templom (Szabadság utca 2.), közösségi ház (Széchenyi utca 4.)

NYÍREGYHÁZA – görögkatolikus parókia (Bercsényi utca 7.), Korzó bevásárlóközpont (Nagy Imre tér 1.). Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola (Huszár tér 5.), Szent Atanáz Könyv- és Kegytárgybolt (Bethlen Gábor utca 5.)

PÉCS – görögkatolikus templom (Alajos utca 21.)

PIRICSE – görögkatolikus templom (Táncsics Mihály utca 1.), Eötvös József Általános Iskola (Petőfi Sándor utca 1–5.)

SAJÓPÁLFALA – görögkatolikus templom (Petőfi Sándor utca 1.)

SÁTORALJAÚJHELY – görögkatolikus templom (Kazincy Ferenc utca 49.)

SZERENCS – görögkatolikus templom (Ondi utca 11.)

SZOLNOK – görögkatolikus parókia (Gyermekváros u. 2.)

TÍMÁR – görögkatolikus templom (Szabadság utca 61–63.)

ÚJFEHÉRTÓ – görögkatolikus templom (Vasvári Pál utca 18.)

VESZPRÉM – Károly-templom (Mártírok útja 4.)

———————————————————————————————

Az egyes helyszínek pontos programjait a későbbiekben folyamatosan frissítik a rendezvény hamarosan induló weboldalán és a Görögkatolikus Metropólia egyházmegyei honlapjain.

Egyházmegyei oldalak:

Hajdúdorogi Főegyházmegye: www.hd.gorogkatolikus.hu

Miskolci Egyházmegye: www.migorkat.hu

Nyíregyházi Egyházmegye: www.nyirgorkat.hu

További információk:

Zadubenszki Norbert
e-mail: sajto@megbocsatasnapja.hu
telefon: +36 (30) 361 8671