2016. április 1., 19:29
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

DSC02434Kézdivásárhely minden március 15-én vendégül látja testvérvárosai küldötteit. Az idei ünnepen Szentendrét mások mellett Zakar Ágnes képviselte, aki így számolt be a közös ünneplés felemelő élményéről:

„Március 15-e számomra a szabadság, a tenni akarás, a forradalom és a magyarok összetartozásának ünnepe. Ezt legjobban a határon túl megrendezett ünnepélyeken lehet átélni. Kézdivásárhely minden évben vendégül látja ezen a jeles napon magyarországi testvérvárosainak küldötteit, így Szentendréét is. Nem először vehettem részt Szentendre város küldöttségének tagjaként a forradalom ünnepén székelyföldi testvérvárosunkban, mely  ismét felejthetetlen élményt jelentett. Ki ne hatódna meg a Nyergestetőn a hősöknek állított kopjafák végeláthatatlan sorát látva, a Fő téren Gábor Áron szobránál elhangzott ünnepi beszédeket, a szónokverseny győztesének szónoklatát hallva, a környező székelyek százainak felvonulásán, ahogy teli torokból éneklik a Kossuth nótákat! Eltűnődik az ember, hogy 900 km-re a magyar határtól, Románia közepén állva találja meg, hogy mit jelent magyarnak lenni, milyen is az igazi hazaszeretet. Paradox helyzet, de az erdélyi magyarokkal találkozva döbben rá az ember, hogy milyen nagy szükségünk van az összetartásra, arra, hogy mint két testvér örömeinket, bánatainkat megosszuk egymással, és milyen fontosak ezek a találkozások.

DSC02439Szentendre várost a kézdivásárhelyi ünnepélyeken képviselte az önkormányzat három képviselője: Boda Anna, Dombay Zsolt és jómagam, a Nemzetközi Kapcsolatok Egyesület nevében Jolanda Willemse elnök valamint Ton Willemse, Trombitás Gábor és Trombitás Éva.

PICT1724Köszönjük Szentendre Város Önkormányzatának a lehetőséget és Kézdivásárhely polgármesterének, önkormányzatának ezt a felejthetetlen március 15-ei ünnepélyt!”

Zakar Ágnes képviselő