2024. április 9., 14:57

Folytatva az elmúlt évek sikeres kezdeményezéseit, a Szentendrei Kulturális Központ idén is különleges programmal készül az április 11-i magyar költészet napjára. 2024-ben is elkészült Szentendre verstérképe, amely segítségével a költészet napját követő tavaszi hétvégén az érdeklődők megkereshetik és elolvashatják a KULTKÖLTÉSZET – A költő te magad légy! felhívásra beérkezett verseket. A költészetnapi programhoz számos esemény kapcsolódik a városban.

„A Szentendrei Kulturális Központ a világjárvány óta egészen különleges módon emlékezik meg a magyar költészet napjáról. A 2021 márciusában kiadott Kultköltészet – A költő te magad légy! felhívásunkra olyan, a költészet iránt érdeklődő és fogékony emberek jelentkezését vártuk, akik nemcsak olvasni szeretik, hanem maguk is szívesen írnak verseket. A programnak hatalmas sikere lett: folyamatosan érkeztek a versek, amelyekkel beborítottuk Szentendrét” – mondta Lakatos Judit, a Szentendrei Kulturális Központ ügyvezetője.

A program annyira népszerű lett, hogy immár negyedik alkalommal tettek közzé felhívást a költészet napja alkalmából. Az idei pályázatra közel 200 költő több mint 450 költeménye érkezett be, a legkülönbözőbb témákban. Ezek között találhatók szerelmes versek, a Dunát, Szentendrét és a Dunakanyart méltató alkotások, de a leghétköznapibb soroktól az igazán komoly hangvételű művekig minden olvasható. Nemcsak a témák sokszínűek, hanem maguk a költők is. A legfiatalabb költő mindössze 6 éves, de a szépkorúak verselő kedve is megmutatkozott. A felhívás a szentendreiek mellett más városok lelkes költőit is megszólította.

A beérkezett verseket a költészet napján megosztják a Szentendrei Kulturális Központ online felületein. A költemények egy részét plakát formájában is közzéteszik szentendrei közintézmények ablakaiba, belvárosi kirakatokba, illetve buszmegállók plakáttartóiba. Városszerte 62 helyszínen lesznek olvashatók a versek. A lírai sétát segíti Szentendre verstérképe, amelyen a helyszínek mellett a költők nevei is szerepelnek, sőt egy konkrét útvonaltervet kap a látogató a verses kiránduláshoz.

„Évről évre egyre több esemény kapcsolódik a Kultköltészethez, az idei év sok újdonságot tartogat. A verstérkép segítségével tehető lírai séta mellett minden évben szervezünk versfelolvasást a Barlangban, ahol mindenki elszavalhatja a saját versét. Ez az esemény ezúttal április 21-én kerül megrendezésre. Idén első alkalommal verses piacot is tartunk Egy verssel több lett, maradhat? címmel. Április 13-án délelőtt versekkel borítjuk be a szentendrei piacot. A vásárlók egy verset is a kosarukba tehetnek a finomságok mellé, de Szentendre verses füzetét is a kezükbe vehetik. A programot versfelolvasással színesítjük, Krasznai Vilmos színész, rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója lesz a vendégünk.
Említettem Szentendre verses füzetét. Ez egy igazán különleges kiadvány lesz, amely szintén április 11-én jelenik meg, benne az elmúlt négy év verseinek válogatása kap helyet ötven oldalon. Szentendre verses füzetét igazán szentendreinek álmodtuk meg: főként szentendrei költők versei szerepelnek benne, amelyek közül sok szeretett városunkról szól, ezeket pedig szentendrei fotósok Szentendréről készült képei színesítik” – tette hozzá Lakatos Judit.

A nagyon szentendrei eseménysorozatra azonban nemcsak a helyieket várják, hanem minden költészetet kedvelő érdeklődőt!

Weboldal: https://szentendreprogram.hu/kultkolteszet/
Facebook: https://www.facebook.com/szentendreikult

Online elérhető verstérkép: https://issuu.com/szentendreiteatrum50/docs/kultkolteszet_versterkep_2024