2012. december 26., 12:01
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ebben az évben december 1-jén szombaton este 18.00 órakor a Városháza dísztermében került sor a már hagyományossá vált Levente Gálára. A műsor összeállításánál nem kellett messzire menni, a Musicantus Gyermekkar vezetője, Bokorné Forró Ágnes és egykori Levente-díjasunk, Tímár Sára azonnal elvállalták a fellépést. Ugyanez elmondható Novodomszky Éváról, az est háziasszonyáról, aki örömmel mondott igent a felkérésre, amit ezúton is köszönünk! A gálaműsort dr. Dietz Ferenc Szentendre Város polgármestere nyitotta meg.
Az est középpontjában az éneklés állt, hiszen hallhattunk itt a kórusfoglalkozásokon kiművelt bársonyos leányhangokat, és a népzene minden ágában elmélyült profi énekeseket is. Mindezeket gyönyörű hangszerkíséretek tették még színesebbé.
A Musicantus Gyermekkar 2009 őszén alakult a zeneiskola alapfokot végzett szolfézsosaiból. Mindnyájan hangszeren tanulnak a zeneiskolában, ám szeretnek énekelni is, innen a kórus névválasztása, muzsikáló énekesek. Az énekkar szívesen vesz részt iskolai hangversenyeken, városi és kistérségi kórustalálkozókon. A Musicantus Gyermekkar két ízben énekelt együtt a Musica Beata Kórussal és júniusban a Református Kórussal is. A gyermekkart Bokorné Forró Ágnes vezette. Műsorukon reneszánsz és barokk kórusművek szerepeltek, melyek írói régi mesterek, XX. századi és ma is élő szerzők. (1. Michael Praetorius: Jubilate Deo 2. Mi most azért jöttünk – régi magyar egyházi népének, Közreműködött: Rohonyi Barnabás dobon. 3. Henry Purcell: Pásztor, pásztor – duett az Arthur Király című operából Közreműködtek: Bokor Anna és Mező Sára – furulyán, és Négyessy Katalin gordonka-­művész csellón. Szólót énekeltek: Kamp Anna, Szabó Luca, Szappanos Ildikó, Félegyházi Luca és Józsa Bojána. 4. Farkas Ferenc: Hajnalnóta – Weöres Sándor versére, közreműködött Rohonyi Barnabás.
A kórus előadása után következett Tímár Sára és barátainak összeállítása. Sára  Szentendrén él, és zenei tanulmányait is Szentendrén kezdte Szvorák Katalin növendékeként 7 éves korában. 2012-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének népi ének szakán, Budapesten. Jelenleg a Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészetoktatási Intézmény népi ének tanára.
2008-ban elnyerte a Levente Alapítvány Levente díját. 2011-ben Prima Primissima Junior Prima díjat kapott Népművelődés kategóriában. Zenekarai: Tímár Sára és zenekara, Orthent együttes, Forgó zenekar.
Rendszeresen szerepel a Sebő-együttessel, Szvorák Katalin vokál együttesével, Havasi Balázzsal, a Kecskés régizene együttessel. 2009 óta rendszeresen jár gyűjtő utakra Erdélybe, Felvidékre, és kis Magyarországra.
A Levente Gálán a szintén szentendrei Sasvári Bertalannal (népi furulya) és Juhász Kittivel (cimbalom és népi ének) lépett fel, feledhetetlen perceket szerezve a közönségnek. Az estet jó hangulatú állófogadás, baráti beszélgetés követte, a Polgármesteri Galériában, miközben minden- ki megcsodálhatta Deim Balázs fotóművész kiállítását. A kiállítást Kopin Katalin művészettörténész nyitotta meg. Az idei Levente Gála méltó bevezetése volt az adventi időszaknak.

Zakar Katalin