2018. október 24., 19:00
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az ország 23 települése között Szentendrét is érintik a Lengyel Függetlenségi Staféta futói. A centenáriumi rendezvénnyel a lengyel függetlenség visszaszerzésére emlékeznek a szervezők és résztvevők.


A Lengyel Függetlenségi Staféta megmozdulás egy 23 magyar várost érintő országos eseménysorozat, melyet a lengyel függetlenség visszaszerzése (1918) évfordulója tiszteletére rendeznek meg.

A Staféta Derenk faluból indult, és 2018. július 29. és 2018. november 11. között 23 városon keresztül Budapesten ér célba. Minden érintett városban szimbolikusan 1918 métert futnak le a résztvevők, akiket célba érés után frissítőkkel és meglepetésekkel várnak a rendezvény szervezői.

A résztvevő települések: Derenk, Szögliget, Ládbesenyő, Edelény, Múcsony, Miskolc, Eger, Szolnok, Kecskemét, Békéscsaba, Szeged, Pécs, Kaposvár, Balatonboglár, Keszthely, Sárvár, Veszprém, Székesfehérvár, Tatabánya, Győr, Esztergom, Szentendre és Budapest.

A rendezvény fővédnöke Stanisław Karczewski, a lengyel szenátus elnöke, magyarországi kezdeményezője Ewa Rónay, lengyel nemzetiségi szószóló.

A „Függetlenségi Staféta” verseny szentendrei fordulójának időpontja:
2018. október 27. szombat, 11:00-től 12:00 óráig

Gyülekező a szentendrei Pásztor révnél, a futás útvonala: Duna parti sétány – a sétány végén a Duna korzón – Bükkös-patak melletti töltésen a Bolgár utcai parkoló felőli oldalon a Kossuth Lajos utca keresztezéséig, itt az úton átkelve a Paprikabíró utca elején a piac irányába a Bükkös parton, majd a SZEI felé vezető hídon át, a Kanonok utcán keresztül, a Városház téren, a Városháza előtt elhaladva, a Fő tér – Dumtsa Jenő utca – Péter Pál utca érintésével a Péter-Pál templomig. A Péter-Pál templom előtti téren található II. János Pál Pápa szobornál lesz a célállomás, illetve az ünnepi megemlékezés.

Szeretettel meghívjuk Önt is az eseményre, amelyen ha részt szeretne venni, várjuk jelentkezését! Regisztrálni legkésőbb 2018. október 25. (csütörtök) délelőtt 10:00 óráig a jelentkező nevének VEZETÉKNÉV_KERESZTNÉV formátumban a levél tárgymezőjébe beírva, az alábbi e-mail címre történő megküldésével lehet.

Regisztráció:
Szarkowicz Krzysztof Grzegorz
Szentendre Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnök

E-mail: kszarkowicz@gmail.com