2020. október 18., 18:47

Magyar Judit képviselő harmadik lakossági fórumára került sor tegnap délután a „tiszti” lakótelepen. Ezúttal a Rózsa utcai és Dózsa György úti társasházakban élők észrevételeit, javaslatait hallgatta meg Fülöp Zsolt polgármesterrel együtt.

A beszélgetést Fülöp Zsolt polgármester kezdte, azzal, hogy elmondta, hol tart annak a négy fő vállalásnak ügye, amit a városvezetés megígért a tavalyi önkormányzati választási programjában. Szó esett a 11-es út forgalomtechnikai átszervezéséről, a városrészi költségvetés jövő évi bevezetésérnek részleteiről, a közösségi tervezés és a SZÉSZ módosítás jelenlegi állapotáról.

A beszámoló után a jelenlévők tették fel kérdéseiket, mondták el észrevételeiket, kéréseiket. A itt élők problémaként vetették fel a HÉV végállomásnál lévő Spar áruház körül uralkodó állapotokat, mert piszkos, szemetes a környéke, és nem ritka az ittas állapotú emberek jelenléte sem. Kérték az önkormányzat intézkedését a kialakult állapot megszüntetésében.

Kérésként hangzott el, hogy a Rózsa utcában helyezzen ki az önkormányzat több 30 km/h órás táblát, mert ugyan az utca elején és végén is kint van a tábla, de az itt közlekedők nem tartják be a sebességkorlátozást. Nagyforgalmú utcáról van szó, ami ráadásul sűrűn lakott így a biztonságos közlekedés érdekében feltétlenül fontos, hogy a megengedett sebességgel közlekedjenek az autók.

Ugyancsak kérés volt, hogy a HÉV megállóhoz vezető járdák mellett lévő fák ágait ritkítsák meg, mert belógnak a járdára és nehezítik a közlekedést. Így ősszel – hiába van közvilágítás – túl sötét a lombkoronától a járda.

A Rózsa utcában lévő szelektív hulladéksziget az önkormányzat területén fekszik. A környékének rendben tartása az önkormányzat feladata. Gyakran előfordul, hogy a város más részéről hordják ide a szelektív hulladékot és csinálnak a környéken rendetlenséget. Hogy ezt megelőzzék az itt élők és, hogy beazonosítható legyen a közterületi szemetelés a lakók hajlandók térfigyelő kamerára áldozni, annak segítségével megkönnyíteni a rendészet munkáját.

A jelenlévők közül többen is szóvá tették a Rózsa utcában lévő dohánybolt működése következtében kialakult zavaró viszonyokat. A dohánybolt előtti köztéren italoznak, dohányoznak az oda betérők és a dohányfüst és a hangoskodás zaja oly mértékben zavarja a lakóházban élőket, hogy segítséget kérnek az önkormányzattól a kialakult helyzet megszüntetésére. A rendészet munkájának segítésére ebben az utcában is kihelyezésre kerülne a lakók által finanszírozott térfigyelő kamera.

Örök téma a Dózsa György úton lévő lőtér ügye. Kérték a jelenlévők, hogy a polgármester kezdeményezzen tárgyalást a lőteret üzemeltető egyesület elnökével és az altiszti akadémia parancsnokával, hogy a nagykaliberű fegyverekkel való lövészeti tevékenységet, aminek a hangja igazán zavarja a környéken élőket, gondolják át.

Kérdésként merült fel a VOLÁN buszpályaudvar megújulásának ügye. Mivel a közeljövőben nem várható a teljeskörű felújítás, ezért legalább apróbb intézkedések szülessenek (több pad, fedett várakozási lehetőség stb.). Az ezen a területen lévő járdák tisztántartását is elengedhetetlennek látják a lakók, főleg az őszi nyirkos, a falevelektől csúszós és a téli jeges időkben.

Több helyről is érkezett felvetés a HÉV sínek mellett lévő tó (Pannónia tó) állapotának helyrehozataláról. A tó környéke szemetes, az élővilág károsodik a kialakult helyzettől. A lakók vállalják a szemétszedést és a környék rendberakását és fontosnak tartják a tó környékének folyamatos gondozását.

A HÉV végállomás felújításának ügye is szóba került, aminek következtében a zajterhelés csökken a területen.

Végül, de talán a legtöbbeket érintő téma a szagszennyezés volt, ami a közeli iparterületről jön és ami miatt a nyári estéken sem tudnak ablakot nyitni a közelben élők.

A korábbi bejelentések miatt ennek az ügynek a megoldását egy, a lakók bevonásával létrehozott csapat végzi, minden lehetőséget megvizsgálva arra vonatkozólag, hogy megszűnjön a bűzzel járó tevékenység terjedése a lakóházak felé.

A felmerült problémákat Magyar Judit továbbította az ügyfélszolgálat és az illetékes szakterület felé, a megoldásokról tájékoztatást fog nyújtani a képviselő.