2018. május 15., 06:40

Idén május 26-án (szombaton) a Sportkutya Rehabilitációs Egyesület szervezésében először kerül megrendezésre a Tavaszi Agility verseny Pilisszentlászlón, a focipályán, ahol mindenféle méretű, fajtájú, fajtatiszta és keverék sportkutyák mérik össze tudásukat ebben a látványos sportban.

Az agility egyre népszerűbb hazánkban is: a lovas díjugratás mintájára kialakított sport bármilyen kutyával űzhető akár hobbi- akár versenyszerűen. Lényege, hogy egy adott akadálypályát (amelyben ugró-, kúszó-, szlalom, hinta, palló és egyéb akadályok szerepelnek) meghatározott akadálysorrendben, minél hamarabb és lehetőleg hiba nélkül teljesítse a kutya. A gazdi (hivatalos nevén „felvezető”) a kutya mellett futva test- és kézjelekkel, ill. vezényszavakkal irányítja az ebet – hozzá viszont nem érhet, sőt, még jutalomfalattal vagy játékkal sem „csalogathatja”.
A Sportkutya Rehabilitációs Egyesület nem titkolt célja ezzel a versennyel a kutyázás és ezen belül is az agility népszerüsítése. Maga az Egyesület is jellemzően mentett kutyák sportcélú kiképzésével foglalkozik, de további menhelyeket is támogatni szeretne: a rendezvényen tombola vásárolható, amelynek nyereményeit az Alpha Zoo Leányfalu ajánlotta fel: ezek kutyás felszerelések, tápok, kiegészítők. A tombola bevételének egy részét a verseny szervezői a Futrinka Egyesület Magyar Vizsla SOS és a Border Collie Fajtamentő Egyesület javára ajánlják fel.
A rendezvény szabadtéri, egész napos és ingyenesen megtekinthető. További információ: sportkutyarehab.hu

Fotó: Ruzsa Emese