2017. május 8., 14:32
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Április közepén már a Duna hullámain lebegett a belváros új látványossága, a több funkciós víziszínpad-kikötő-grillétterem-kávézó a Görög Kancsó Étteremmel szemben. A szakszóval úszóműnek nevezett új vízi létesítmény május végére nyílik meg a nagyközönség előtt.

Petricskó Zoltán általános alpolgármester, belvárosi képviselő, Szalay Péter, a Görög Kancsó étterem tulajdonosa és Pásztor Zoltán, a Pásztorrév Kft. tulajdonosa a „fedélzeten”

A turisztikai szempontból is előnyös új beruházás a korzóról a folyóra nyúló mólóval elérhető közelségbe hozza a természetet és sokféle lehetőséget rejt magában.
Szalay Péter, a Görög Kancsó Étterem tulajdonosa és Pásztor Zoltán, a belvárosi rév üzemeltetője két évvel ezelőtt határozta el, hogy a Dunára kifutó úszóművet megvalósítja. Mindketten a víz és a vízi sportok szerelmesei, gyerekkorukat folyó-közelben töltötték horgászással, kajakozással, így, ahogy mondják „szívük csücske” a Duna. A városvezetés tervei között már régóta szerepelt egy olyan víziszínpad létesítése a Dunán, ahol turisztikai attrakcióként kulturális eseményeket lehet megrendezni. A látványtervek megszületése után dr. Török Balázs városfejlesztési alpolgármesterrel zajlottak az egyeztetések és tárgyalások a megvalósításról. A vállalkozók és a város elképzelései tehát találkoztak, így az ötletből idén májusra megvalósult a „Görög sziget” a Dunán. A város a beruházást több mint 2,5 millió forinttal támogatta, ebből épült meg a közösségi napozóterasz rész, mely egyben a rendezvények helyszíne lesz. A töltésoldalba akár száz érdeklődő leülhet és hallgathatja az irodalmi és zenei kamaraelőadásokat. A tervek között szerepelnek sportrendezvények is: jóganap vagy sárkányhajósok műsora, kajak-kenu verseny – a tulajdonosok mindenre nyitottak.
Szalay Péter és Pásztor Zoltán nagyon hálásak a város támogatásáért, illetve az önkormányzati dolgozók munkájáért. Külön kiemelték Vincze Viktóriát, aki a háttérmunkákban, szervezésben, egyeztetésben rengeteget segített.
Az impozáns építmény terveit a Hajtó-Művek Kft. csapata készítette el Lantos Gyula okleveles hajómérnök vezetésével, s ezután az engedélyeztetési eljárások hosszú és fáradtságos szakasza következett. Az építés április végén kezdődött, nagyon jó tempóban halad, így a tulajdonosok terve szerint május végére megnyílik a grillhajó.
Az északi vörösfenyővel borított „fedélzetre” lépve az első tapasztalat a látványon túl, hogy az úszómű nagyon stabil és minden részlete gondosan kialakított. A teraszra fém csigalépcső vezet fel, itt helyezték el a grillteraszt és a kávézót a kis konyhával, melyre faborítás kerül. A teraszt látványos vitorlavászon napernyők védik a napsütéstől.
Egykor Szentendrén, hasonlóan a budapesti Római parthoz, mólók hosszú sora ívelt a Dunára, mellettük fából épített csónakházak és öltözők sorakoztak. Ma már az előírások szerint a vízi kikötőket-stégeket le kell vizsgáztatni, őrzésükről és a megfelelő biztonsági eszközökről is gondoskodni kell. A laikus szemlélő nem is gondolja, hogy a vízi járművekre és építményekre milyen szigorú szabályok vonatkoznak. A szentendrei úszómű egyedi darab, már két vizsgán átesett, s a harmadik után úgynevezett U-számot kap, ugyanúgy, mint a hajók, ez afféle rendszám a folyón közlekedő vagy álló járművekhez, építményekhez. Ötévente újabb vizsgákat kell tennie az úszóműnek, hogy az előírásoknak megfeleljen. Ezen túl – miután a Duna már nem Szentendre közigazgatási területe –, a tulajdonosoknak mederhasználati díjat is kell fizetniük a Magyar Államnak. Az úszóműn a nyitvatartási időben külön személyzet gondoskodik majd a fedélzeten tartózkodók biztonságáról. Éjszaka zárt kapu, kamerarendszer és éjjeliőrök védik majd a létesítményt.
További újdonság lesz, hogy a régi dízelhajó felújítva, a jövő évtől városnéző kishajóként üzemel. A hajó belső terei faborítást kapnak a nosztalgia jegyében. A felújított hajón az utasok a belvárosi szakaszon rövid városnéző utakra indulhatnak a Postás-strandtól a Papszigetig. Csodás panoráma tárul majd eléjük, hiszen a város a folyóról nézve mutatja legszebb arcát. Budapesten már nagyon népszerűek a sigthseeing-hajók, s most Szent­­endrén is lesz ilyen látványosság. Az utazás kiegészül helytörténeti előadással, megismerhetik a látogatók a város történetét.
A kishajók a stégnél kötnek majd ki, csakúgy, mint az erre evező vízi-turisták kenui, kajakjai, melyek őrzött vízi-parkolóban várakozhatnak tulajdonosaikra, amíg azok városnéző és gasztrotúrájuk után visszatérnek a fedélzetükre. A parkolási díjért cserébe a kikötött hajók itt biztonságban lesznek az úszómű nyitvatartási idejében.
Szalay Péter bízik az új létesítmény sikerében, s példaként azt az olaszországi kisvárost hozta fel, ahol a tengerre hosszú kilométereken keresztül telepített fapallón sétálhatnak a turisták. A „vízenjárás” semmivel össze nem hasonlítható érzése hatalmas látogatottságot generált a kisvárosban, remélhetőleg Szentendrére is sok látogatót vonz az új látványosság.