2024. március 22., 13:18

Szentendrei delegáció járt kedden Pozsonypüspökiben az Interreg program keretében benyújtandó közös projekt előkészítése érdekében. Mindkét város célja, hogy a területén lévő nagy jelentőségű régészeti lelőhelyekben rejlő kulturális és turisztikai lehetőségeket jobban kihasználja, gazdag történelmét közkinccsé tegye.

Szentendre több évtizedes terve, hogy a Castrumot bemutathatóvá tegye, hogy sokszínű múltja megismerhetővé váljon, és összekapcsolva a történelmi városmaggal bekapcsolja a város vérkeringésébe a római katonai tábor maradványait bemutató területet, növelve ezzel is a város turisztikai vonzerejét.

Hasonló törekvései vannak Pozsonypüspökinek is, ahol az avar kaganátus és az ógermán település rendkívül jelentős régészeti lelőhelyeit szeretnék bemutathatóvá tenni és ehhez kapcsolódóan a turizmust fejleszteni.

A tárgyaláson a magyar fél részéről Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere mellett részt vett dr. Lauter Éva, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgató-helyettese, dr. Rajna András, az FMC Régészeti Osztályának vezetője, Valkai Csaba, a Tervtanács tagja és Boruzs Katalin, az Esztergomi Múzeum vezető régésze.

Az Európai Unió által finanszírozott Interreg együttműködési program célja, hogy támogassa az uniós régiók (önkormányzatok, szakmai szervezetek) közti tapasztalatcserét, hasonló feladatok megoldásában, tervezésében, stratégiák kidolgozásában az együttműködést. E program keretében közös pályázatot tervez benyújtani a két város vezetése.