2016. október 17., 17:03
Két közlekedési témában kéri az önkormányzat a szentendreiek, főként a pismányiak véleményét: a Barackos út alsó szakaszának kétirányúvá tételével és az Egres-Nap-Szélkerék utcák körkörös egyirányúvá tételével kapcsolatban. Véleményüket a honlapon található rövid kérdőív segítségével oszthatják meg az önkormányzattal. A témában a városvezetés október 20-án csütörtökön lakossági fórumot is tart.

Tisztelt Szentendreiek, Pismányiak!

Az önkormányzat annak érdekében, hogy a pismányiak közlekedését megkönnyítse, a Barackos út alsó szakaszát kétirányú forgalmi rendűre változtatta, amint az a csatolt illusztráción is látható.

barackos-illusztracio

A változtatás oka:

 • Eddig a hegyről lejövő teljes forgalom az Egres utcai csomópontra zúdult, mely csomópont áteresztő kapacitása azonban kicsi, így nagy torlódások alakultak ki. Ezt a terhelést kívánja a változtatás mérsékelni, hogy az Egres utcában és a Törökvölgyi úton lakók terhelése csökkenjen, a menetidő rövidüljön, a fölösleges várakozás elkerülhetővé váljon.

A változtatás várt hatása:

 • A Pismány fentebbi lakóövezeteiből ezután már két csomópontban is elérhető a 11-es út, nem csak az Egres utcai csomópontban, hanem a Barackos úti csomópontban is.
 • A Törökvölgyi út és az Egres utca Törökvölgyi úttól kifelé eső szakasza, valamint az ottani lakóközösség terhelése csökken.
 • A Barackos út alsó szakasza és az ottani lakóközösség nagyobb terhelést kénytelen elviselni a korábbiakhoz képest.
 • Csökken a menetidő, a  várakozás és a légszennyezés a piros lámpáknál kialakuló rövidebb sorok miatt.

Az önkormányzat egy másik forgalmirend-változtatást is tervez, mellyel az Egres utca-Nap utca-Szélkerék utca háromszöget egyirányúvá tenné, a csatolt illusztráció szerint, azaz az Egres utcában a Szélkerék utcától a Nap utcáig csak „kifelé” lehetne közlekedni, a Nap utcában az Egres utcától a Szélkerék utcáig csak a „belváros felé” lehetne közlekedni, a Szélkerék utcában a Nap utcától az Egres utcáig csak az Egres utca irányába lehetne közlekedni.

egres-illusztracio

A változtatás indoka:

 • Az érintett útszakasz több ponton sem teszi lehetővé a két ellentétes irányba haladó autóközlekedést az úttest szűkössége miatt, így több konfliktusra, kerülési manőverre kerül sor, ami a gyalogosokra és más közlekedőkre fokozott veszélyt jelent. Ezen problémák a lakosságszám növekedésével egyre fokozódtak, és változtatás hiányában a jövőben is fokozódnának.

A változtatás várt hatása:

 • Az érintett három útszakaszon biztonságosabb lesz az autós közlekedés, mivel a járművezetőknek nem kell majd a szembe jövő forgalmat kikerülni.
 • Az érintett három útszakaszon biztonságosabb lesz a gyalogos, kerékpáros és egyéb közlekedés, mivel az autósoknak nem kell a szembe jövő forgalomra figyelniük, és a gyalogosok, kerékpárosok is csak egy irányból érkező autókra kell, hogy figyeljenek.
 • Az Egres utcai hídon túlra a Nap utcából kevésbé lesz praktikus autózni, mivel az egyirányúsítás miatt csak kerülővel lehetne menni, így a kifelé közlekedés szinte csak az Egres utcán bonyolódik.
 • Az Egres utcai hídon túlról a belváros felé való közlekedés elkerüli az Egres utat, nem terheli azt, helyette a Nap utcán és a Szélkerék utcán keresztül a Sztaravodai úton keresztül fog tudni bonyolódni.
 • Ezáltal tehát a kifelé és befelé való közlekedés terhe irány szerint oszlik meg majd a rávezető útszakaszok (Egres, Nap, Sztaravodai) között, nem pedig ad hoc módon. A forgalmi terhelés összmértéke nem változik, de irány szerint megoszlik.

Tisztelt Szentendreiek, Pismányiak!

A forgalmi változtatások célja a jobb, könnyebb és biztonságosabb közlekedési rend kialakítása. Minden változás új, szokatlan helyzeteket teremt, egyúttal új szituációba helyezi az érintetteket. Az önkormányzat számos szempontot mérlegelt álláspontja kialakítása során, melyet a többségi érdek és a biztonságra törekvés határoz meg. Kérjük azon szentendreiek megértését is, akik számára a változtatások az eddigieknél kényelmetlenebb helyzetet teremtenek. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a városokban a gyűjtőutak azért kapnak ilyen besorolást, mert céljuk nem csak a közvetlen lakókörnyezet kiszolgálása, hanem annál jóval nagyobb terület ellátása.

Bízunk benne, hogy az önkormányzat céljaival a képviselt lakóközösség is egyetért, a változtatásokkal kapcsolatos véleményüket pedig kérjük, az alábbi gyors űrlap kitöltésével osszák meg a városvezetéssel: itt

Köszönjük, hogy időt szánnak a kérdőív kitöltésére!
Kérjük, véleményüket lehetőség szerint 2016.10.19. éjfélig küldjék el, de természetesen azokat később is szívesen fogadjuk.

A témában az önkormányzat 2016. október 20-án csütörtökön 17 és 19 óra között rendez lakossági fórumot a Városházán.

 

 

 

« 2023. november » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
csü 30

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 30

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.