2015. május 29., 11:47

Mint arról korábban írtunk, a városvezetés egyik fontos célja a Szentendre turisztikai vonzerejének növelése. Az idelátogatók nagy része csak pár röpke órát tölt el a belvárosban, majd visszatér a fővárosba, vagy továbbindul a Dunakanyarba. A változásért, hogy a turisták több időt töltsenek városunkban, első körben a Dunakorzó egy részét szabadítják fel: kevesebb autó, több gyalogos- és kerékpárosbarát újítás segíti ezt a célt. A júniustól életbe lépő változásokról dr. Török Balázs alpolgármestert kérdeztük.

Miért kerül sor változásra a Dunakorzón?

A Dunakorzó mindig is a legfontosabb helyszíne volt az óvárosnak, a töltés elbontása révén kinyíló nagy tér pedig új lehetőségeket ad. A Dunakorzó megújításának megkoronázása az lesz majd, ha sikerül akkora összegű támogatást kapnia városunknak, hogy az új terveknek megfelelően az egész átépüljön korszerű, városi sétáló korzóvá. Ennek a támogatásnak a jövője azonban még bizonytalan, és addig is lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy a kialakult tér otthonosabb és vonzóbb legyen nekünk, szentendreieknek és a látogatóinknak egyaránt. Az otthonosabbá tétel érdekében fog a város most bizonyos lépéseket tenni.

 

Mik ezek a lépések?

Egyrészről szeretnénk több teret adni a vendéglátó ipari egységeknek, hogy nagyobb számban legyenek képesek fogadni a vendégeket, másrészt a cél az, hogy ne egy sűrű autóparkoló jelentse a Dunakorzót, hanem valóban megmaradjon annak szellős, kényelmes architektúrája, ahol jó élmény sétálni, beszélgetni. Ehhez a Duna felőli oldalon megszűnnek a parkolóhelyek, és bizonyos számban a házak felőli oldalon is. Egyúttal azonban a Lázár cár tértől kifelé, halszálkás struktúrában majdnem kétszeresére bővíti az önkormányzat a parkolókat, illetve június végére elkészül a Bolgár utcai új, 80 fős parkoló is. Az úttól a sétáló zóna kő virágládákkal lesz elválasztva és aszfaltfelületen is lehet majd sétálni, nem csak a gyöngykavicsos sávon, illetve több padot, kerékpártárolót helyezünk el. Továbbá arra bíztatjuk a szolgáltatókat, hogy közös összefogással valósítsunk meg olyan vonzerőnövelő szolgáltatásokat, melyek szintén mindnyájunk kikapcsolódását teheti élményszerűbbé.

 

Számíthatnak-e az autósok arra, hogy a korzó sétáló szakaszát bizonyos időközönként teljesen lezárják a forgalom elől?

Igen, erre lehet számítani, elsősorban a nagyrendezvények idején, a Sörfesztivál, az Ister Napok és az Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál alkalmával, de a jövőben is egyre több rendezvénynek, kulturális és sporteseménynek fog majd teret adni a Dunakorzó, hiszen gyakorlatilag egy új rendezvényhelyszínhez jutott a korábbi töltés elbontása által a város, amelyet szeretnénk is kihasználni.

 

Marad-e a Dunakorzó egyirányúsítása és behajthatnak majd a kerékpárosok a korzóra?

A forgalmi rend érdemben nem változik, így továbbra is egyirányú autóforgalom lesz csak megengedett a korzón, azzal együtt, hogy a forgalmi sáv felfestéssel ki lesz jelölve a jelenlegi aszfaltfelületnél kisebb sávban. A kerékpárosok pedig ezen a kényelmes szélességű forgalmi sávon belül kapnak lehetőséget a közlekedésre, mindkét irányba, tehát nekik kétirányú közlekedés lesz megengedve, ezt táblák és felfestés is fogja jelölni.

 

Milyen újdonságok várhatók még a korzón?

Több zenei produkció megvalósítására ösztönözzük a meglévő szolgáltatókat, valamint dolgozunk egy olyan ötlet kidolgozásán, amellyel az utcazenélés a városban nemcsak alkalmilag lenne jelen, hanem a fellazított szabályozásnak köszönhetően az utcai festők után a zenészek is a város arculatának állandó résztvevői lennének. Művészeti kezdeményezés keretében várhatóan egyedi ülőbútorok is lesznek majd a gyöngykavicsos részen.

 

Milyenek lesznek ezek az új utcabútorok? Kik vesznek részt a tervezésben?

A bútorokat a Dunakorzón, a Jakabos Házban található Dunaway Galéria és Design képviselői szervezésében fogjuk a parton elhelyezni. Mindegyik egyedi, helyi képzőművész által tervezett, illetve színezett bútor lesz. A 24 festett padot mint időszaki kiállítás darabjait láthatjuk majd a helyszínen, a szezon végén pedig jótékonysági árverés keretében értékesítjük ezeket. E projekt jelenleg még előkészítés alatt van, végleges programjáról tájékoztatni fogjuk az újság útján is a szentendreieket.

 

Szó esett arról, hogy a korzó vendéglátóhelyein bővülnek majd a teraszok. Milyen megállapodás született a városvezetés az étterem-üzemeltetők között?

A megállapodások még előkészítés előtt vannak, de a szóbeli javaslatunk és tárgyalásaink alapján olyan együttműködésben gondolkozunk, mely által a vendéglátósok a szokásos területükön felül kapnak a közterületen kitelepülési lehetőséget. Mindezt az idén külön díjazás nélkül, ezzel támogatva őket beruházási költségeikben, melyet az új területek asztalokkal, napernyőkkel, térelemekkel való betelepítése jelent. Bízunk abban, hogy az idei tapasztalatok alapján még számos javaslatot fogunk kapni tőlük és a szentendreiek részéről is, mellyel ezen az úton haladva még tovább léphetünk a következő években, egyre fokozva az új Dunakorzó vonzerejét és báját.

gat

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
hét 04

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 04

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.