2014. május 3., 11:23
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 10 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Szentendre Szalon tagjai Szegedre kirándultak, ahol megnézték A jövő múltja című informatikatörténeti kiállítást. Megnéztük, mert fontos része kultúránknak. Az informatika szédületesen gyors fejlődése miatt nem kevés, amire visszatekinthetünk, pedig korunk szülötte, mondhatnánk „kortárs múlt”. Ez az, amit láttunk, és meg kell mondani, világszínvonalon.
Egész nap Bohus Misi kalauzolt minket: a kiállításon, a rövid városi sétánkon, a halászlés ebéden és az országos egyetemi hálózat szegedi szerver-központjának meglátogatásán is.
Vonaton utaztunk, és a hazautazás két és fél órája kiváló alkalom volt a látottak összegzésére. Megállapítottuk, hogy a kiállítás és Szeged remek párosítás, hogy az információs technika története méltó otthont kapott, és kezelői mindent megtesznek a kiváló bemutatásért. Reméljük, hogy az ország minden iskolája és azok minden osztálya – tantervi program alapján – megnézheti a kiállítást, és rövid időn belül elmondhatjuk: nincsen olyan iskolás az országban, aki nem látta a kortárs múltat.
Hiányoltuk, hogy a kiállítás a hőskor szereplőinek kevés emléket állít, kivéve néhány kimagasló egyéniséget. A korszak ennél sokkal több értékes hazai személyiséget adott a világnak. De ne kapkodjunk, minden bizonnyal lehetőség nyílik majd, hogy időszaki- vagy más rendezvény keretében erre is sor kerüljön.
Örömmel tapasztaltuk, hogy a kiállítás a várt szakmai-technikai történeti bemutatónál sokkal bővebb, az információs társadalom kialakulásának informatikai oldalát mutatja be. A látogatók számára érthetőbbé válnak a társadalmi változások okai. Ezért is javasoljuk, hogy minél többen – mindenki, aki meg akarja érteni, milyen társadalomban él, mire számíthat ismereteivel, tudásával, mit kell még tanulnia – látogassanak el a kiállításra.
Köszönet és tisztelet a kiállítás létrehozóinak és az üzemeltetőknek! Valóban gazdagabbak lettünk alkotásukkal!

A Szentendre Szalon nevében
dr. Gyarmati Péter