2021. augusztus 27., 13:51

Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Budapest–Szentendre közötti nemzetközi kerékpárút egy szakasza Szentendrén, a Dera-patak és a Postás strand között le van zárva. Ugyan a lakosság tájékoztatása, a lezárás biztosítása a kerékpárúton a helyreállítást végző, állami tulajdonú Dunamenti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) feladata, ennek ellenére Szentendre önkormányzata fontosnak tartja a tájékoztatást. Ahogy azt is, hogy a lezárást rendszeresen ellenőrizze. Kérjük, hogy a lezárt területre senki ne lépjen be – se kerékpárral, se gyalog –, mert balesetveszélyes! Kérjük, hogy a lezárásra figyelmeztető jelzéseket, korlátokat ne bontsák el, ne kockáztassák mások testi épségét!

Jelenleg a kerékpárút építése során elkövetett hiba szakszerű helyreállítása a DMRV feladata

A lezárt szakaszon a Dunamenti Regionális Vízmű (DMRV) helyreállítási munkákat végez. A szennyvízcsatornában keletkezett dugulás miatt a kerékpárutat több helyen fel kellett bontani, mert a kerékpárút építése során a kivitelező a szerelőaknákat befedte, leaszfaltozta. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházása során a jelenleg lezárt szakaszt korszerűsítették, de a szerelőaknák rendeltetésszerű kialakítására nem került sor.

A mostani helyreállítás során úgy kell kialakítani a szerelőaknákat, hogy azok – szükség esetén – rendeltetésszerűen használhatók legyenek. Mivel a kerékpárút az árvízvédelmi funkciót betöltő gáton fut, ezért az aknák kiépítéséhez, fedéséhez egyedi vasbeton elemeket kell terveztetni és legyártatni, amelyek a speciális árvízbiztonsági előírásoknak is megfelelnek, és amelyek egy esetleges árvízi védekezés során a teherautó-közlekedés terhelését is elbírják.

A Dunamenti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) a havária jellegű duguláselhárítást követően a speciális kivitelezési munkálatokra beszerzési eljárást volt köteles lefolytatni, csak ennek során kerülhetett kiválasztásra a kivitelező. A most lezáruló beszerzési eljárást követően, hamarosan megkezdődhet a helyreállítási beruházás. A beruházással a kerékpárút építése során elkövetett hibát felszámolják, így az aknák rendeltetésszerű használatán túl biztosítva lesz azok árvízvédelmi előírásoknak történő megfelelése is. A DMRV türelmüket és megértésüket kéri!

A lezárt területre lépni tilos és balesetveszélyes!

Erre figyelmeztet a behajtani tilos tábla, az elkorlátozás, a jelzőszalag, a lezáró elemek, a figyelmeztető tábla. Mindezek ellenére sokan úgy gondolják, hogy ez rájuk nem vonatkozik, mi több, mások testi épségét kockáztatva a jelzéseket eltávolítják. A lezárás óta a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság kénytelen volt többször is intézkedni a lezárt területen közlekedőkkel szemben.

A lezárást jelző korlátok, táblák, elválasztó elemek eltávolítása, megrongálása pedig a közlekedés biztonsága elleni bűncselekménynek minősül. Mivel szándékos cselekedetről van szó, súlyos büntetést von maga után abban az esetben is, ha baleset nem következik be. Ezért a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság lopás vétsége, valamint a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen elkövető(k) ellen tett feljelentést a Szentendrei Rendőrkapitányságon.

Az önkormányzat a lezárások hatékony kitáblázásának érdekében a Szentendrei Kerékpáros Klub képviselőjével is egyeztet.

Az augusztus 20-i hosszú hétvégén két kerékpáros baleset is történt, mindkét esetben kerékpárral csúsztak bele a lezárt útszakaszon található munkagödörbe.

A balesetek elkerülése miatt:

  • Kérjük, hogy mindenki vegye komolyan a lezárást: a területre lépni tilos és balesetveszélyes!
  • Kérjük, hogy a lezárásra figyelmeztető jelzéseket, korlátokat ne bontsák el, ne kockáztassák mások testi épségét!
  • Kérjük, hogy a kerékpárosok is tartsák be a közlekedési szabályokat, rájuk is vonatkozik, hogy lezárt területre behajtani tilos!

Képünkön: A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság munkatársainak az esti ellenőrzés során ismételten helyre kellett állítani az elmozdított lezáró elemeket.

A lezárásokhoz kihelyezett figyelmeztető tábla és térkép:

« 2022. november » loading...
h K s c p s v
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
ked 29

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
ked 29
ked 29

Advent Szentendrén

2022. 11. 26. - 2023. 01. 08.
sze 30

Közmeghallgatás a Városházán

november 30.. 14:00