2021. szeptember 23., 15:38
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Budapest Fejlesztési Központ regionális kerékpáros stratégia tervezését kezdte meg. A törekvés célja a kerékpározás feltételeinek javítása az agglomerációban. A Kerékpáros Kertváros projekt a fővárosi agglomeráció lakosaival és az ingázók bevonásával készül.

A BFK célja, hogy az agglomerációs településen élők kerékpárral biztonságosan meg tudják közelíteni a legközelebbi vasút-, hév- vagy buszállomást. A szomszédos települések, illetve a Budapesttel közvetlenül határos települések és a főváros között reális alternatíva a végig biciklin megtett utazás, ezért a stratégiának fontos feladata, hogy a kerékpárúthálózat összefüggő rendszert alkosson, és szervesen kapcsolódjon a fővárosi hálózathoz. A kerékpáros infrastruktúra fejlesztéséhez hozzátartozik a tárolás és karbantartás feltételeinek javítása is. Mindez a közlekedési módok közötti kényelmes és könnyű váltás megteremtése mellett fenntarthatóbb közlekedést, klímavédelmi célokat, valamint aktív és egészséges életmódváltást is szolgál.
A fenti célok előmozdítására a stratégia kiemelkedően fontos eleme a biciklizéssel kapcsolatos szemléletformálás és attitűdváltás elősegítése. Ennek érdekében a BFK több alkalommal biztosít majd lehetőséget az észrevételek megtételére, vélemények, javaslatok megfogalmazására.
A központ első lépésként azonosítja a szükséges, de jelenleg hiányzó hálózati szintű kerékpáros infrastruktúra és létesítmény-fejlesztéseket, kijelölve a mindennapi agglomerációs kerékpározás fejlesztési irányát. Ennek érdekében térképes kérdőíves felmérés indult, amelyben elsősorban arra kíváncsiak, hogy a vasút-és hévállomásokhoz, távolsági buszmegállókhoz vezető utakon hol és milyen problémákat érzékelnek a lakosok, hol van szükség jobb minőségű kerékpáros kapcsolatra.

Térképes kérdőív kitöltése>>
A kérdőív kitöltésének határideje 2021. október 15.

Frissítés: A BFK elindította második felmérését is, melyben az agglomerációban élők ingázási és kerékpározási szokásairól kérdezik a lakosokat.
Ingázási szokások kérdőív kitöltése>>
A kérdőív kitöltésének határideje 2021. október 10. 

(Borítókép forrása: Budapest Fejlesztési Központ)