2013. március 30., 10:00
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A besurranásos lopások kivédhetők

A besurranásokat gyakrabban követik el a tavaszi, nyári időszakban, amikor a jó idő miatt az emberek napközben és éjszára is nyitva hagyják az ablakokat, a teraszajtókat, vagy akár a bejárati ajtót. A nyitva hagyott nyílászárók megkönnyítik az elkövetők dolgát, ezért főleg a földszinti lakásban lakók figyeljenek arra, hogy ne hagyják nyitva az erkélyajtót, főleg, ha nem tartózkodnak a lakásban.
Fontos, hogy a kulcsokat soha ne akasszuk a bejárati ajtó közelébe, mivel a besurranók – az ajtókon lévő kis ablakokon vagy a levélbedobó nyíláson benyúlva – elérhetik a zárban lévő, vagy a közelben elhelyezett kulcsokat. A zárban semmiképpen ne hagyják benne belülről a kulcsot, mert a kulcs egy speciális eszközzel kívülről is elforgatható!

 

Gépkocsikat törnek fel

Az elmúlt időszakban ismételten megszaporodott városunkban a gépkocsifeltörések száma. Az iskolák és óvodák környékére szakosodnak az elkövetők, kihasználva azt, hogy a rohanó szülő csak pár percre megy be a gyermekért az intézménybe, gondolva, hogy addig nem visz magával semmit. A rendőrség kéri a lakosságot, hogy semmilyen értéket ne hagyjanak az autóban jól látható helyen. Az sem megoldás, ha a táskákat egy kabáttal, vagy takaróval fedik be, inkább tegyék azokat a csomagtartóba, de a legjobb megoldás, ha magukkal viszik.

 

Esőcsatorna-lopás elkövetői kerültek rendőrkézre

Nagyobb számban jelentkeztek területünkön esőcsatorna lopások az elmúlt hónapokban. Nyomozóink nagyszerű munkát végeztek, rövid időn belül sikerült az elkövetőket elfogniuk.  A rendőrség kéri a lakosságot, hogy amennyiben nagyobb szállítmányt látnak, esetleg gyanús személyeket észlelnek környezetükben, értesítsék a Szentendrei Rendőrkapitányság ügyeletét a 107-es számon.
Szentendrén kiképzett altisztek vizsgáztak Csobánkán

Március 13-án a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia Csobánka bázis és harcászati gyakorlóterén került sor a 2012 decemberében Szentendrére bevonult altiszti alaptanfolyam állományának záróvizsgájára. Az altiszti alaptanfolyamra olyan legénységi állományú katonákat – főleg szakaszvezetőket – iskoláznak be, akiket az elöljáró méltónak talál arra, hogy a jövőben altiszti beosztást lássanak el. A vizsga során járőrtevékenység közben kialakuló harcászati feladatokat kellett tanulmányozni és végrehajtani rajkötelékben, hatfős csoportokban.

 

Polgárőr-együttműködés

Március elején a képviselő-testület jóváhagyta a helyi polgárőrséggel kötendő együttműködési szerződést, így a polgárőrök – ahogyan korábban is – együttműködnek a rendőrséggel és az önkormányzati intézményekkel. A testület azt a kiegészítést kérte, hogy a szentendrei polgárőrök kössenek együttműködési szerződést a szigetmonostori társegyesülettel. E lépés megtétele folyamatban van.

 

A biztonságos városról

A város együttműködési megállapodás megkötéséről döntött a Polgárőrség Szentendre Egyesülettel és a Szigetmonostori Polgárőrség Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egyesülettel. A képviselő testület szerint a nyár közeledtével egyre többen és egyre hosszabb ideig tartózkodnak majd szentendreiek, elsősorban fiatalok a közterületeken és a vendéglátó-ipari egységekben, valamint újra birtokba vehetik a felújított Dunapartot. Az ő biztonságuk és nyugalmuk érdekében aktív lépéseket kell tenni a bűnmegelőzés kapcsán.
A Szentendrei Rendőrkapitányság kiadott statisztikái alapján a bűnelkövetések 2012-ben 5%-kal csökkentek 2011-hez képest. A városvezetés célja, hogy aktív polgárőri és rendőri jelenléttel ez az arány tovább javuljon.