2014. június 16., 14:02
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 10 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

KALEF borító első kisebbA Könyvhétre jelent meg Berta Zsolt legújabb, Kalef című regénye, mely az öt évvel ezelőtti Jancsiszög folytatása, pontosabban előzménye. Hét évvel ’56 után, huszonhattal ’89 előtt. A Vasfüggöny mögött, megrekedve időben, megszorulva térben, a Moszkva téren, a Kalefon. Rock and roll, farmergatya, Beatles-csizma, fül alá érő „hosszú” haj, Coca-Cola, wurlitzer, orkánkabát… a kor trendi kellékei, a történelem akkori díszletei. A díszletek között szerelmek, barátságok, sorsok, s mögöttük éberen figyelő szemek. Az iskolai és munkahelyi ünnepségeken, a kommunista alapszervezetek gyűlésein, a Népfront rendezvényein, a május elsejei felvonulásokon azonban nem beat-zene szól, hanem pártinduló.

A párttal, a néppel egy az utunk

A jelszavunk munka és béke

Mi kommunista ifjak indulunk,

Mert bennünk apáink reménye

„Az ám. A ti apáitok reménye bennetek, a mi apáinké meg

bennünk. És a kettő együtt nem fog menni.”

A regény könyvjelzőjén újszerű felhívást olvashatunk a szerzőtől:

„Tulajdonképpen elég, ha meghallgatod a történetben említett dalokat. Nem hiszem, hogy leírtam volna valaha bármit is, amit ennyi dal valamelyike ne mondana el, s mi más idézhetne meg legjobban egy kort, mint a zenéje? És így lesz belőle hangoskönyv:

https://www.youtube.com/watch?v=7x1pM8i2KAw

A könyv bemutatója június 19-én, este héttől, a Rézmál Kávézóban lesz, ahol R. Kárpáti Péter olvas fel részleteket  a regényből, Bíró Gergely szerkesztő beszélget a szerzővel, aztán Bornemissza Ádám és a Halper Jazz Trió muzsikál. A személyesen megjelenő érdeklődők a ház vendégei egy pohár sörre vagy üdítőre, kávéra.

Kalef borító hátsó